Centre-Val de Loira
Abadia de Saint-Julien de Tours
S Julianus
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Indre i Loira següent >

Indre i Loira

Aquest monestir tindria el seu origen en una capella bastida per Clodoveu I per commemorar la seva victòria contra els visigots a la batalla de Vouillé (507) més endavant arribarien a Tours monjos procedents d’Alvèrnia atrets per la devoció a sant Martí, un dels primers bisbes de la ciutat. En època de l’episcopat de Gregori de Tours (573-593) aquest els va lliurar unes relíquies del màrtir sant Julià de Brioude, Gregori esmenta que la casa estava dedicada a Saint-Maurice i que arran de l’arribada de les relíquies, es va dedicar a Saint-Julien. Aquell establiment es va perdre, o va restar profundament afectat, a causa d’una invasió dels víkings el 853. La restauració va arribar a l’època de l’arquebisbe Théotolon (931-945) qui amb la col·laboració de la seva germana va proveir els fons necessaris per la reconstrucció del lloc, Théotolon mantenia una forta vinculació amb Cluny i havia intervingut al costat d’Odó de Cluny en els primers temps de la casa borgonyona. Cap el 945 es va consagrar l’església monàstica. Odó de Cluny va morir el 942, Théotolon el 945, tots dos foren enterrats a Saint-Julien. L'abadia de Preuilly (Indre i Loira) va dependre en els seus inicis d'aquesta casa.

Saint-Julien de Tours

Aquella església es va refer totalment el 1080 però va tenir una vida relativament curta ja que el 1224 va quedar molt malmesa a causa d’una tempesta, el 1240 es treballava en la seva reconstrucció, una obra ja gòtica. En els segles següents es van anar aixecant noves construccions que van completar la creació del monestir. El 1540 va arribar el primer abat comendatari i poc després (1562) la casa es va veure afectada per les guerres de Religió. El 1637 passava per una època de forta decadència quan es va incorporar a la congregació de Saint-Maur que va mantenir el seu estatus fins el 1735, més endavant aniria perdent els seus drets per acabar amb la seva supressió definitiva el 1790, amb la Revolució. Amb la seva venda va passar a mans particulars i la mateixa església va tenir funcions diverses fins que el 1859 va recuperar el culte, ara amb funcions parroquials. El lloc va ser víctima de les bombes durant la Segona Guerra Mundial, després vindrien les restauracions, fins èpoques ben recents.

Gravat núm. 164 del Monasticon Gallicanum

Escut de l'abadia de Saint-Julien