l'Illa de França
Convent dels Billettes. París
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

En aquest lloc existia una antiga capella fundada el 1295 en record d’un episodi miraculós relacionat amb un sacrilegi comés amb una hòstia consagrada (el Miracle de Billettes) i que seguidament es va posar a disposició d’una comunitat hospitalera coneguda com frares de la Charité de Notre-Dame, que en van tenir cura. El 1346 aquesta institució seglar propera als franciscans fou reconeguda pel papa Climent VI que la va posar sota la Regla de Sant Agustí. Aquests hospitalers eren coneguts com els Billettes, nom popular que també portava aquell priorat.

Billettes
Església del convent dels Billettes

Hospitalers de la Charité de Notre-Dame

Carmelites calçats

Billettes
Convent dels Billettes, París
Detall del Plan de Paris (Michel E. Turgot, 1734-39)

Billettes
Hospitaler de la Charité de Notre-Dame
Il·lustració de Figures pour l'Histoire des ordres monastiques... (s. XVIII)
Bibliothèque nationale de France

A començament del segle XVII la casa estava en decadència, tenia una comunitat reduïda i sense recursos. Per aquest motiu van acordar cedir-la a un altre orde. Després d’alguna temptativa fallida, el 1631, el convent fou cedit als carmelites (reformats de la congregació de Rennes) que van passar a ocupar-lo, admetent en la seva comunitat els darrers hospitalers. El traspàs fou oficialitzat poc després per l’arquebisbe de París. A mitjan del segle XVIII aquests van refer completament l’església ampliant-la, mantenint però el claustre del segle XV. Els carmelites van mantenir-se a la casa fins que foren expulsats arran de la Revolució. El convent fou venut i després recomprat pel municipi, el 1812 l’església fou cedida als protestants, que encara la mantenen. També es conserva el claustre medieval.

Billettes
Planta del convent dels Billettes del segle XVIII