l'Illa de França
Convent dels Grands-Augustins de París
Abans dels Frares del Sac (Sachets). Convent de Sachettes
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

Els agustins van arribar a París el 1259, establint-se a la riba dreta, prop de l’església de Saint-Eustache, lloc on el 1281 ja havien fundat un col·legi. El 1282 es van traslladar a la riba de esquerra, a Chardonnet, en uns terrenys que havien adquirit. Malgrat tot, l’indret tampoc era convenient i el 1293 es van traslladar al convent dels frares del sac, un orde que havia arribat a la ciutat el 1258 o potser una mica abans i que fou suprimit el 1274 en el Concili de Lió. En virtut de les disposicions de la mateixa supressió els frares del sac van poder romandre als seus convents fins la desaparició de les comunitats per manca de noves incorporacions o integració a altres ordes. Els agustins van ocupar de manera permanent aquell lloc, el 1299 van començar la construcció d’un nou monestir. El rei Carles V (1364-1380) va participar en la construcció de l’església.

Grands-Augustins
Façana dels Grands-Augustins, a París
Publicat a Antiquités nationales, ou Recueil de monumens... (1790)

Frares del Sac

Agustins

Grands-Augustins
Els Grands-Augustins
Detall del Plan de Paris (Michel E. Turgot, 1734-39)

Grands-Augustins
Timpà del portal dels Grands-Augustins

Era un convent amb una comunitat important, a la llista de la Comission de Réguliers de 1768 hi consten 64 membres i 45 a l’època de la seva supressió arran de la Revolució, el 1790. Seguidament es van treure els objectes de valor i la casa es va destinar a ocupacions diverses, impremta, caserna... però el 1797 fou venut i enderrocat poc després. No hi ha restes de l’establiment conventual.

Grands-Augustins
Planta dels Grands-Augustins
Detall del plànol de "S. André-des-Arcs"
A Recherches critiques, historiques et topographiques. Vol. 5 (1775)
Bibliothèque de l'Institut National d'Histoire de l'Art, collections Jacques Doucet

Grands-Augustins
Enderroc dels Grands-Augustins (1797)
Dibuix d'autor desconegut

Grands-Augustins

Grands-Augustins
Sessió de la Mercuriale celebrada als Grands-Augustins (1599)
Gravat de Jean Jacques Perrissin (1570)

Convent dels Frares del Sac (Sachets)

Els frares del sac es van establir a París abans del 1258, any en el que s’hi va celebrar un Capítol General de l’orde. El 1261 Lluís IX de França (1226-1270) els va donar una casa a la parròquia de Saint-André-des-Arcs amb el vist-i-plau de la diòcesi, el rector de Saint-André i l’abat de Saint-Germain-des-Prés, monestir que el 1263 els va cedir un altre terreny, espai que van ampliar amb noves adquisicions, on van aixecar un convent. Aquest odre fou suprimit l’any 1274 al concili de Lió, segons les disposicions acordades, els convents van anar desapareixent poc a poc ja sigui per la pèrdua de la comunitat a causa de la prohibició d’admetre nous membres, o bé per la seva adscripció a altres ordes. Els frares del sac de París van cedir el seu convent als agustins el 1293 on van conviure un curt espai de temps. Finalment els agustins van aixecar en aquell lloc un nou convent (els Grands-Augustins) que va mantenir-se fins la Revolució. Ara ha desaparegut.

Sachettes. Monges de la Penitència de Jesucrist

Al segle XIII, a més del convent de frares del sac, a París hi havia una casa femenina d’aquest orde. Estava situada prop del convent masculí al carrer de les Sachettes, després de Deux Portes i ara carrer Suger. No ni ha restes.

Grands-Augustins
Enderroc dels Grands-Augustins (1798)