Canònica de Santa Maria de Cornellà de Conflent

Sainte-Marie de Corneilla-de-Conflent / Priorat de Cornellà de Conflent / Corneliano

(Cornellà de Conflent / Corneilla-de-Conflent, Conflent, Pirineus Orientals)

Santa Maria de Cornellà de Conflent

Aquesta notable església ja es troba esmentada l’any 1018, en aquell moment depenia del bisbat d’Elna, el qual la va cedir al comte Guifré II de Cerdanya en una operació de permuta signada l’any 1025. El net de Guifré II, el comte Guillem I, va disposar en el seu testament la fundació d’una canònica agustiniana en aquesta església parroquial, alhora que la va dotar convenientment.

La fundació efectiva d'aquesta casa monàstica la va fer realitat el seu fill Guillem Jordà, l'any 1097. Aquesta església de Santa Maria s'aixeca al costat de l'antic palau dels comtes de Cerdanya que aquests tenien a Cornellà. El 1356, aquest edifici fou lliurat pel rei Pere el Cerimoniós a la comunitat de canonges perquè hi passessin a residir. La casa monàstica va viure una llarga època de prosperitat fins que el 1592 fou secularitzada, el que no va ser obstacle per conservar molts dels seus béns i drets fins a la Revolució, a partir d'aquell moment van resultar malmeses o es van perdre algunes de les seves dependències, com ara el claustre gòtic. Encara es conserva l'església romànica i alguns elements mobles d'època antiga.

Torre del palau comtal
Jules L. Villeneuve (c1835)