Abadia de Fontfreda
Abbaye
de Fontfroide
< anterior Inici França Occitània Aude

Aude

Fundació

En aquestes terres existien des de feia anys diversos establiments de tipus eremític. Gràcies a la intervenció de vescomte Eimeric I de Narbona fou fundada aquesta comunitat
, que va reunir aquells eremites al lloc de Fontfreda. Seguien la regla benedictina.

El 1145 la comunitat de Fontfreda es dirigeix a l’abadia de la Gran
d
Selva amb la finalitat de posar-se sota les directrius cistercenques, passant a dependre d’aquell monestir gascó. Al seu torn, fou a partir de l’abadia de Fontfreda que es va fundar el monestir de Poblet, ja a Catalunya (1151).

Fontfreda
L'església i el claustre

Cistercencs

Fontfreda
El pati d'entrada

Fontfreda
Palau abacial

El catarisme

L’abadia de Fonfreda va esdevenir un centre important de lluita i enfrontament contra el catarisme. El papa Innocenci III va designar dos legats triats entre els membres d’aquesta abadia que s’encarregaren de defensar l’ortodòxia catòlica davant l’heretgia.

Aquesta posició capdavantera va resultar profitosa pel monestir, que es va beneficiar dels béns dels càtars.

Fontfreda
Refetor dels conversos

Fontfreda
Dormitori dels conversos

L’esplendor

El segle XIV marca una època d’esplendor, amb abats poderosos i influents, com ara Jacques Fournier (1311-1317) que va ser bisbe i més endavant papa, amb el nom de Benet XII (1334-1342).

Fontfreda

Fontfreda

La comenda

El 1476 Fontfreda passa a teni
r abats comendataris, que es beneficiaven del càrrec i de les rendes però no tenien cap obligació estricta envers el monestir. Aquesta situació va empobrir profundament la comunitat, mentre que els abadiats passaven a mans de famílies poderoses.

Fontfreda
Capitells del claustre

Fontfreda

La supressió

A causa d’aquesta situació el 1764 es va decretar la seva extinció, els seus béns van passar a estar governats pel bisbat d’Elna. A finals del segle XVIII s’hi van fer obres de millora. Amb la Revolució el lloc va passar a propietat pública i a mans de l’hospici de Narbona, que va vendre a un particular (1833) i a partir d’aquí va començar la recuperació de les construccions.

Entre el 1858 i 1901 hi ha un intent de recuperació monàstica, que no va tenir continuïtat. El 1908 va passar a mans particulars i es recupera i restaura.

Fontfreda

Fontfreda
Claustre i sala capitular

Les construccions

El conjunt arquitectònic és força important i comprèn l’església conventual el claustre amb les seves dependències annexes i el palau abacial.

L’església es va començar a mitjan del segle XII, és de tres naus amb creuer. A la nau del sud s’hi van afegir cinc capelles en el segle XIV.

El claustre es va començar en el segle XII i es va reformar profundament al segle XIII. Els capitells són decorats amb motius florals.

A la galeria de llevant s’obre una magnífica sala capitular, bastida entre els segles XII i XIII.

Fontfreda