Abadia de Sainte-Marie de Rieunette

Abbaye Sainte-Marie de Rieunette / Rivus Nitidus

(Ladèrn de Lauquet / Ladern-sur-Lauquet, Aude)

Abadia de Rieunette
Abadia de Rieunette

L’abadia de cistercenca femenina de Sainte-Marie de Rieunette fou fundada el 1162, o poc abans, es tractava d’un establiment que orgànicament depenia del monestir de Santa Maria de Villalonga, que, tot i tractar-se d’un centre masculí, tenia cura d’aquesta comunitat possiblement a causa de la seva proximitat. El 1248, el papa Innocenci IV va limitar el nombre de membres de la comunitat a quaranta monges.

Abadia de Rieunette
Abadia de Rieunette

Amb les guerres de Religió el monestir va quedar abandonat, el 1528 la comunitat es va veure obligada a refugiar-se a Carcassona. El monestir fou saquejat i incendiat el 1568, amb l’abandonament, els monjos de Villalonga disposaren del patrimoni de Rieunette. El 1648 es va intentar la seva restauració, però la iniciativa va topar amb l’oposició de Villalonga, que s’havia apropiat dels béns de la comunitat. Es va encetar un plet, que l’any 1654 va generar un atac armat contra Rieunette, a iniciativa de Villalonga. A causa d’això, les monges es van veure obligades a traslladar-se altre cop a Carcassona on van subsistir fins que el 1761 l’establiment fou suprimit i les monges acollides en el monestir de Lombers (Gèrs).

A partir de mitjan segle XX, el lloc es recupera i comença a ser arranjat, gràcies a iniciatives populars, en aquell moment pràcticament només en restava l'església. El 1998 hi va arribar una petita comunitat de monges vingudes de l'abadia de Boulaur (Gèrs, Migdia-Pirineus) que ha recuperat la vida monàstica en aquest indret. De l'antiga abadia es conserva la seva església, de finals del segle XII, de nau única, molt simple. La resta de construccions són modernes, es tracta de reconstruccions de les dependències que s'havien perdut.

Abadia de Rieunette
Abadia de Rieunette