Monestirs d'Occitània
Abadia de Marcilhac
< anterior Inici França Occitània Òlt

contacte

Òlt

Inicis

Es tracta d’una abadia de fundació antiga, hi ha llegendes que reculen molt en el temps els seus inicis. El primer document que esmenta el centre monàstic (de fet una petita cel·la) data de l’any 845 i es troba en un cartulari de Moissac, d’on depenia.
Hom atribueix la seva fundació a monjos de Saint-Amans de Cahors, però aviat va passar a dependre de Moissac. Era dedicada a sant Pere.

Marcilhac tenia l’important lloc de Ròcamador, però el va perdre en benefici dels monjos de Tulle (Tula, Corresa). Al segle XI ja era prou potent perquè l’abadia tingués un priorat depenent, el de Madiran (Alts Pirineus). En el segle XIII el cenobi va atènyer la seva màxima esplendor, que va quedar estroncada per la guerra dels Cent Anys que fa de l’abadia víctima dels pillatges.

Marcilhac
La torre, als peus de l'església romànica

Marcilhac
Façana principal de l'església en ruïnes

Marcilhac
La nau romànica

Restauració

A la segona meitat del segle XV el centre començà a restaurar-se, tant físicament com espiritualment. Aquesta restauració es va veure estroncada per nous pillatges, ara de la part dels hugonots (1568), que deixaren el lloc pràcticament en ruïnes. Al segle XVII hom va intentar sense massa èxit la seva restauració; les dependències monàstiques encara eren inhabitables.

A mitjan del segle XVIII es va secularitzar i la part de l’església encara en bon estat s’utilitzà de parròquia. La Revolució va posar a l’abast dels habitants de les rodalies, els vestigis que encara quedaven de les dependències monàstiques. A partir de segle XX el lloc es va protegir i es fan esforços per la seva conservació i restauració.

Marcilhac
Capitells de la nau romànica

Marcilhac
Capitell de la nau romànica

Marcilhac

Marcilhac
Nau romànica

Marcilhac
Ruïnes de l'església romànica

Els edificis actuals

Actualment de l’antiga abadia en resta l’església, la sala capitular i un passatge entre aquestes dependències. L’església actual és la que es va refer en època gòtica, entre els segles XV i XVI. És un edifici de tres naus amb transsepte on s’obren l’absis central, amb deambulatori i altres capelles laterals. La nau era més llarga, però la part inferior no es va restaurar i encara es poden veure les ruïnes de l’edifici romànic.

La sala capitular està decorada amb capitells de bella factura.

Marcilhac