Monestir de Persa

Monastère de Perse / Saint-Hilarian de Perse / Saint-Hilarian-Sainte-Foy de Perse

(Espalion / Espaliu, Avairon)

Monestir de Persa
Monestir de Persa
Església de Persa

L'església de Persa s'aixeca al lloc on tradicionalment es considera que el 730 fou decapitat pels sarraïns sant Hilarià (Hilarianus), nascut al mateix lloc d'Espaliu (Espalion), o a la rodalia. Hilarià és el titular del temple, juntament amb santa Fe. En època indeterminada, en aquest indret s'hi va fundar un monestir, que, el 1060 fou donat per Hugues de Calmont a l'abadia de Santa Fe de Conques (Avairon).

Monestir de Persa
Monestir de Persa

Més endavant l’església va passar a tenir funcions de parròquia, i servia a la població que s’havia aplegat al seu voltant. Al segle XV la població d’Espaliu, es va desplaçar amb motiu de la construcció d’un nou pont sobre el riu i l’església de Persa va quedar isolada. La comunitat monàstica es va anar reduint en el nombre de membres que la formaven i fou secularitzada el 1537, juntament amb Santa Fe. Ara és la capella del cementiri. Es tracta d’un petit edifici de nau única amb transsepte. La capçalera està formada per tres absis, un corresponent a la nau central i els altres dos oberts als braços del creuer.

L’edifici presenta una interessant decoració escultòrica de factura popular, sobretot a l’exterior. Al sud s’obre el portal de mig punt, amb un timpà. Aquest representa l’escena de la Pentecosta, amb el Sol i la Lluna. A la llinda una escena del Judici Final, amb la representació de l’Infern i del Paradís. En un lloc més elevat, sobre aquesta portada, es troba una Epifania. Sota el ràfec s’hi veu un ampli conjunt de modillons amb personatges i escenes fantasioses.

Monestir de Persa
Monestir de Persa