Monestirs d'Hauts-de-France
Cartoixa de Mont-Sainte-Marie. Gosnay
< anterior Inici França Hauts-de-France Pas de Calais següent >

Pas de Calais

El 1320, Thierry de Hérisson, conseller de la comtessa Matilde d’Artois, va fundar la cartoixa de Val Saint-Esprit a Gosnay, lloc on hi tenia una residència o castell. A la seva mort (el 1328) la comtessa, seguint la seva voluntat, va continuar aquella tasca, alhora que va fundar en un lloc molt proper la cartoixa femenina de Mont-Sainte-Marie. Després d’uns anys difícils, el 1346 aquesta casa s’havia assentat i va participar en la fundació d’una nova cartoixa femenina a Bruges. Els comtats d’Artois i de Borgonya van continuar protegint aquest lloc, en aquest sentit, el 1373 Margarida I de Borgonya (i també comtessa d’Artois) va dotar econòmicament les dues cartoixes per assegurar el seu manteniment.

Mont-Sainte-Marie
Restes de la cartoixa de Mont-Sainte-Marie, a Gosnay

Cartoixanes

Saint-Saulve
Segell de la comtessa Matilde d'Artois, relacionada amb la fundació de la cartoixa
Il·lustració d'Éléments de paléographie. Vol. 2

Mont-Sainte-Marie
Restes de la façana de l'església desapareguda

Durant les èpoques d’inestabilitat causades per les guerres que van afectar aquest territori entre els segles XVII i XVIII la cartoixa i la mateixa comunitat van patir les seves conseqüències, refugiant-se ocasionalment a la casa que tenien a Béthune. Mont-Sainte-Marie es va mantenir actiu fins la Revolució, quan la comunitat es va haver de dispersar, el 1794 va morir executada la priora. El lloc passarà a mans particulars, després de la destrucció de bona mart de les estructures monàstiques va esdevenir una residència, després encara s’utilitzarà per habitatges d’obrers pertanyent a una explotació minera. Es conserven alguns vestigis de les construccions d’època cartoixana.

Mont-Sainte-Marie
Cartoixa de Mont-Sainte-Marie