Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Licques
< anterior Inici França Hauts-de-France Pas de Calais següent >

Pas de Calais

Aquesta casa fou fundada el 1099 per Robert de Licques al seu retorn de la Primera Croada, en aquell moment s’hi va establir una comunitat de canonges seculars i es va dedicar l’església a la Mare de Déu. Cap el 1130 el seu fill, Balduí, va donar la casa a la canònica agustiniana de Notre-Dame de Mont de Watten, que s’en va fer càrrec fins que finalment es va perdre. Fou el bisbe de la diòcesi de Thérouanne, Miló I (1130-1159), qui va fer venir el 1132 els canonges premostratencs des de l’abadia de Saint-Martin de Laon (Aisne). El seu primer abat fou Henri. Aquesta casa va adquirir molta rellevància en poc temps i hi depenien altres fundacions de l’orde, fins i tot situades al regne d’Anglaterra. El 1164, una butlla del papa Alexandre III confirmava la fundació de Licques i les seves possessions, en aquell moment força nombroses. El 1184 una altra butlla del papa Luci III, li atorgava el benefici d’exempció, deslliurant-la de la jurisdicció diocesana.

Licques
Església de l'abadia de Licques

Canonges agustinians

Premonstratencs

Aquesta època de prosperitat es va veure interrompuda a la segona meitat del segle XIV a causa de la guerra, que la va afectar directament. El 1557 va passar a estar governada per abats comendataris, a finals del mateix segle tornava a patir els efectes de les guerres que van tocar aquesta regió i que es van allargar fins el segle següent, fou saquejada el 1674. Durant el segle XVIII es va reconstruir o restaurar el conjunt monàstic. Els premonstratencs van mantenir la casa activa fins el 1792, quan la van haver d’abandonar a causa de la Revolució. Després d’un incendi es va enderrocar el presbiteri i el creuer de l’església i ara aquesta només conserva l’antiga nau principal, el 1813 prenia les funcions de parròquia. La major part de les dependències monàstiques s'han perdut.

Licques

Licques