Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Winoc. Bergues
< anterior Inici França Hauts-de-France Nord següent >

Nord

Winoc, de família noble, havia nascut a la Bretanya a mitjan del segle VII, molt jove va abandonar la seva llar per viatjar a Anglaterra i després va ingressar a l’abadia de Sithiu, fundada per sant Bertin i que més endavant seria coneguda amb l’advocació de Saint-Bertin (Saint-Omer, Pas de Calais). Deixeble del mateix sant Bertí, va deixar la primera abadia amb altres monjos per fundar un nou establiment a Bergues. El 693 sant Winoc i la mateixa abadia de Sithiu van rebre la donació d’unes terres a Wormhout on es va establir el sant, fundant un nou monestir dedicat a sant Martí, depenent de Sithiu. El 717 Winoc va morir en aquell lloc, on fou enterrat. El monestir de Saint-Martin de Wormhout va quedar destruït per sempre el 880 a causa de les invasions normandes, no es va refer mai, la tradició diu que les relíquies del sant es van salvar miraculosament i foren traslladades a Saint-Bertin (l’antic Sithiu).

Saint-Winoc
Saint-Winoc

Saint-Winoc
Bergues, amb el monestir
Bergues St-Winoc, ville des Pays-Bas (s.XVIII)

Saint-Winoc
Saint-Winoc

El comte de Flandes Balduí II el Calb va fortificar el lloc de Bergues i el 902 hi va fer traslladar les relíquies de sant Winoc i també membres de l’antiga comunitat de Wormhout impulsant la creació d’una canònica regular que aviat es faria coneguda i popular gràcies a la presència de les relíquies de sant Winoc, considerades miraculoses. El 1022 Balduí IV el Barbut va fortificar de nou Bergues on hi va fundar un monestir benedictí i hi va fer venir una comunitat de Saint-Bertin que va custodiar en endavant les relíquies de sant Winoc, fins la Revolució. La canònica fou suprimida i la seva església es va convertir en parroquial. El monestir de Saint-Winoc (Bergues) va quedar vincular al de Saint-Bertin. El 1083 un gran incendi va afectar la vila i monestir de Bergues, els episodis adversos es van anar succeint (1383, 1494, 1558, 1578...) entre èpoques de normalitat, segons la situació política de la regió. Amb la Revolució va acabar la vida monàstica en aquest lloc, el monestir fou enderrocat el 1793. Ara només resta una part de l’església i una torre restaurada el 1815.

Saint-Winoc
Saint-Winoc