Monestirs del
País del Loira
Abadia de Saint-Pierre de La Couture (Le Mans)
< anterior Inici França País del Loira Sarthe següent >

Sarthe

Es tracta d’una abadia benedictina fundada entre els anys 587 i 605 pel bisbe de Le Mans, Bertrand, el qual també va donar el terreny fora muralla on s’havia d’aixecar el monestir. La casa es va veure beneficiada pel rei Clotari II (584-629), tot plegat va propiciar la seva ràpida expansió, esdevenint un centre influent i important, amb moltes possessions. Aquest període es va veure estroncat a causa de les invasions normandes durant la segona meitat del segle IX, quan l’establiment monàstic va resultar en gran part destruït. La casa comtal del Maine es va encarregar de la seva restauració: cap el 990 el comte va cridar l’abat Gauzbert qui va impulsar la reconstrucció material de l’església i monestir, mentre que el comte Hug II li retornava les propietats perdudes, recuperant així la prosperitat. Cap el 1010 va participar en la fundació del priorat de Saint-Pierre de Solesmes.

La Couture
Façana de l'església abacial

La Couture

La Couture
Bibliothèque nationale de France

Va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys que la va afectar econòmicament, però la decadència va arribar amb l’entrada del règim de comenda, el 1518. El 1657 va entrar a formar part de la congregació de Saint-Maur que es va encarregar de la seva reforma i també reconstrucció de les dependències monàstiques, ja al segle XVIII. Els mauristes van ocupar el monestir fins la Revolució, el 1791 foren expulsats acabant amb la vida monàstica en aquest indret. L’església té actualment funcions parroquials i conserva la cripta de l’època de la reconstrucció del segle XI, la resta és el producte de diverses construccions efectuades posteriorment, especialment durant el segle XIII.

La Couture

La Couture