Monestirs d'Hauts-de-France
Priorat de Saint-Louis de Royallieu
Regalis-locus
< anterior Inici França Hauts-de-France Oise següent >

Oise

Priorat de canonges regulars de la congregació dels Écoliers du Christ fundat el 1303 per Jean des Granges que fou el seu primer prior. Per aquesta tasca va rebre el suport de Felip el Bell de França (1285-1314) qui també va aportar un fragment de la Vera Creu que es va venerar en aquest lloc. Inicialment va patir l’oposició de la comunitat de l’abadia de Saint-Corneille de Compiègne però aviat es va estabilitzar la situació. La casa mantindria en aquest lloc una hostatgeria per assistència als viatgers. El 1334 un incendi la va afectar profundament i Felip VI de França va ajudar els canonges en la reconstrucció. A mitjan del segle XV patia una profunda decadència a causa de la guerra dels Cent Anys, situació que es va allargar en el temps fins que el 1624 es va integrar a la Congregació de França, cosa que no es va fer efectiva fins el 1649.

Royallieu
Royallieu
Portal del priorat en l'actualitat

Écoliers du Christ

Congregació
de França

Royallieu
Royallieu
El monestir segons l'Atlas de Trudaine pour la généralité de Paris
Daniel-Charles Trudaine (1743-1763)

Saint-Jean-aux-Bois
Royallieu
L'abadia de l'època de les benedictines en una fotografia publicada a
Les abbesses du prieuré de Saint-Louis de Royallieu (1898)

Des del 1152 existia al bosc de Compiègne, prop d’aquí, el monestir de benedictines de Saint-Jean-aux-Bois, que l’any 1631 van demanar el trasllat de la seva casa a Compiègne a causa de l’aïllament i inseguretat que patien. Hom va prendre la decisió de fer una permuta entre Royallieu i Saint-Jean-aux-Bois, cosa que es va fer efectiva el 1634. Les monges es van traslladar a Compiègne i la comunitat de canonges es van desplaçar a Saint-Jean-aux-Bois. El 1652 el monestir de Saint-Jean-aux-Bois fou atacat i va patir nombroses destruccions tant pel que fa als béns mobles i arxiu com pels edificis. A causa de la seva decadència, inclòs un assassinat comés el 1760, el priorat fou suprimit el 1762 i la comunitat unida amb la de Saint-Léger de Soissons (Aisne). Més endavant l’església va convertir-se en parroquial i tant aquesta construcció com la sala capitular foren protegides i restaurades.

Saint-Jean-aux-Bois
Royallieu