Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Notre-Dame de Vauclair
Abbaye Notre-Dame de Vauclair / Vauclerc / Vallis-clara
< anterior Inici França Hauts-de-France Aisne següent >

Aisne

Aquesta és una de les diverses fundacions monàstiques impulsades pel bisbe Barthélemy de Joux (?-1157) qui l’any 1134 va posar a disposició de Bernat de Claravall aquest lloc amb la finalitat que hi instaurés una casa cistercenca cosa que es va fer realitat, esdevenint una nova filla de l’abadia de Claravall (Aube). El seu primer abat fou Henri Murdac, deixeble de Claravall, aquest va deixar el càrrec el 1143 quan es va traslladar a l’abadia de Fountains (North Yorkshire, Anglaterra, d’on era originari) i va esdevenir abat d’aquella casa, el 1147 fou nomenat arquebisbe de York. La fundació es va oficialitzar pel reconeixement del mateix bisbe i de la Santa Seu amb butlles dels papes Eugeni III (1147) i Alexandre III (1178). A més la casa va rebre el suport dels comtes de Roucy, lloc situat al sud d’aquí. L’assentament va tenir un notable èxit i va poder participar en les noves fundacions cistercenques de Le Reclus (1142) i Charmoye (1167) ambdues al Marne.

Vauclair
Ruïnes de l'abadia de Vauclair

Vauclair
Abadia de Vauclair
Dormitori dels conversos i celler

Vauclair
Abadia de Vauclair
Dormitori dels conversos i celler, abans de la seva destrucció
Monuments du département de l'Aisne détruits
ou endommagés pendant la guerre de 1914-1918

Bibliothèque nationale de France

Aquesta època de bonança també va permetre la reconstrucció i ampliació del monestir durant la primera meitat del segle XIII. Després vindrien els episodis bèl·lics relacionats amb la guerra dels Cent Anys que la van afectar directament (1359), que van obligar a la seva restauració, poc després encara patiria un episodi de pesta. Els infortunis van continuar durant els anys següents, ja sigui per qüestions internes relacionades amb l’observança o, més endavant a causa de les guerres de Religió. La comunitat cistercenca va romandre activa fins la Revolució, quan fou suprimida i poc després va passar a mans privades provocant l’enderroc de l’església. Tot i això va conservar una part de les dependències claustrals però adaptades com habitatges. Un bombardeig durant la Primera Guerra Mundial va portar la ruïna per la totalitat del lloc. Durant la segona meitat del segle XX es va excavar, redescobrir l’església primitiva i condicionar, mantenint l’estat de ruïna.

Vauclair
Abadia de Vauclair