Monestirs de Nova Aquitània
Charente

Abadia de Notre-Dame de Bournet
Abbaye Notre-Dame de Bournet / Ambornetum / Ambournet

Bournet
Abadia de Bournet

Es tracta d’una de les fundacions efectuades per Gerard de Salas que hom situa en l’any 1113. Més endavant, el 1125, s’hauria adaptat a l’orde cistercenc però finalment va retornar, en data indeterminada, a la Regla de Sant Benet. Inicialment era una abadia exempta però el 1480 ja estava sotmesa al bisbe d’Angulema. Era una casa molt modesta que el 1565, durant les guerres de Religió, fou saquejada tot i que va poder continuar amb la seva existència fins la Revolució. Encara es conserven restes importants d’aquest establiment.

Bournet
Abadia de Bournet

Monestir i priorat de Saint-Fraigne
Prieuré Saint-Fraigne / Frenir

Saint-Fraigne
Priorat de Saint-Fraigne

Segons la tradició aquest monestir seria de fundació molt antiga, promoguda per sant Fraigne (Fermerius, Ferme) que va arribar a aquest indret enviat per Martí de Tours (c316-397). Una altra versió explica que hauria vingut de la diòcesi de Carpentràs a l’època del bisbe Valentí i que hauria mort martiritzat. Més enllà d’aquestes narracions hom coneix que el monestir de Saint-Fraigne fou donat en el segle IX a l’abadia benedictina de Saint-Sauveur de Charroux (Viena) del que va esdevenir un priorat. Al segle XVI encara mantenia una petita comunitat.

Saint-Fraigne

Priorat de Saint-Denis de Montmoreau
Prieuré Saint-Denis de Montmoreau / Mons Maurellus

Montmoreau
Sant-Denis de Montmoreau

Priorat benedictí depenent de l’abadia de Notre-Dame de Nanteuil (Charente). L’església cal datar-la a la segona meitat del segle XII, va quedar afectada per les guerres de Religió (1562) i es va restaurar al segle XIX.

Montmoreau

Montmoreau

Convent dels Cordeliers de Verteuil
Couvent des Cordeliers de Verteuil

Verteuil
Cordeliers de Verteuil

Convent franciscà fundat el 1471 per Jean de La Rochefoucauld que va morir aquell mateix any i fou enterrat a l’església d'aquest convent que va esdevenir panteó d’aquella família fins la Revolució quan es van destruir els sepulcres. Es conserva una part del convent i de la capella, ara reconvertit en hotel.

Baldiri B. - Agost de 2013 / Actualitzat juny de 2020