Canònica de Saint-Hilaire-le-Grand de Poitiers
< anterior Inici França Nova Aquitània Viena següent >

Viena

La tradició diu que cap l’any 363 el bisbe de Poitiers sant Hilari va fer aixecar una capella i una casa pels clergues que n’havien de tenir cura en uns terrenys de la seva propietat, estaria dedicada a sant Joan i san Pau i seria el lloc d’enterrament primer de la seva esposa i la seva filla, i després (l’any 367) del mateix Hilari. Després d’haver estat destruïda, es va tornar a aixecar a començament del segle VI i posada sota l’advocació de sant Hilari, l’empresa va rebre el suport de Clodoveu I a causa d’un episodi miraculós esdevingut l’any 507. Aquesta casa va participar en els orígens de Saint-Junien de Nouaillé. Durant els segles VIII i IX l’església fou víctima de les inestabilitats de l’època i hom parla d’invasions islàmiques i normandes que van obligar a la comunitat que en tenia cura a refugiar-se a Le Puy-en-Velay, emportant-se temporalment les relíquies.

Saint-Hilaire-le-Grand
Saint-Hilaire-le-Grand, Poitiers

Façana del segle XIX

L’any 769, un document de Pipí del Breu confirmava els béns que posseïa aquella abadia el que indica que la canònica ja estava en funcionament. En el segle IX va començar la seva reconstrucció, hom parla de la intervenció d’una “reina d’Anglaterra” en aquella obra, però fou Agnès de Borgonya, esposa de Guillem V d’Aquitània (el Gran) qui va acabar l’església el 1030 i fou consagrada solemnement el 1049. Hom considera que la comunitat canonical que ocupava la casa en els seus inicis era de tipus monàstic, amb vida comunitària, però molt possiblement a partir de la seva restauració, durant la primera meitat del segle X, es devia transformar en un capítol secularitzat de canonges, passant de l’elecció de l’abat per la pròpia comunitat a una designació per part de la casa comtal o del mateix bisbe de Poitiers.

L’església del segle XI-XII era un construcció de planta particular, la nau central estava limitada lateralment per una doble fila de columnes que formava un passadís, després vindrien les naus laterals, de fet dues a cada costat ja que la volta estava sostinguda per columnes centrals. Aquella església fou modificada en època gòtica i a l’època de les guerres de Religió l’edifici fou fortificat per acabar aquella època amb danys considerables que també van afectar el mobiliari i les relíquies del sant titular, que es van perdre amb el saqueig de l’església pels hugonots, per això el capítol va demanar a Le Puy el lliurament d’una relíquia de les que es conservaven encara en aquell lloc de època de les invasions, a finals del segle IX.

A més d’altres obres portades a terme en els segles XVII I XVIII, l’església va quedar afectada a causa de la Revolució, quan fou posada en venda. A començament del segle XIX va començar la seva demolició per aprofitar-ne els materials, però finalment es va aturar i l’església fou convertida en parròquia ocupant un edifici més reduït que constava de la capçalera amb els absis, el transsepte i una nau molt curta. Després vingueren les restauracions del que quedava i entre els anys 1870 i 1884 es van refer bona part de les naus amb el resultat de l’església actual, una mica més curta que l’antiga. A més, amb el temps també es van fer modificacions i afegitons en capelles laterals, campanar i altres elements.

L'església cap el 1805, enderrocada en part
Il·lustració publicada a: Essai historique sur l’église collégiale de Saint-Hilaire...