Provença-Alps-Costa Blava
Abadia del Thoronet
Abbaye du Thoronet
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Var següent >

Var

L’abadia de Notre-Dame del Thoronet és una casa cistercenca fundada des del monestir de Mazan (Ardecha, Roine-Alps), però abans d’establir-e aquí va tenir un primer emplaçament a Florièges, al nord. Foren els senyors de Castellane els que van facilitar les terres als cistercencs, que s’hi van establir el 1136. Aquest territori abans havia sigut propietat de Foucher o Foulquier, pare de Maiol (c906-994) abat de Cluny. Ramon Berenguer IV de Barcelona (i comte de Provença entre 1150 i 1154) va confirmar els seus béns probablement a la mateixa abadia l’any 1147.

Le Thoronet
Le Thoronet

Le Thoronet
Le Thoronet

Le Thoronet
Le Thoronet

L’estada de la comunitat a Florièges fou curta, en una data indeterminada l’abadia es va traslladar a l’actual emplaçament de Le Thoronet, només sabem que el 1157 ja habitaven el nou lloc, segurament des de poc abans. El motiu del canvi és desconegut però tot fa pensar en les condicions poc adients de Florièges, lloc que va continuar figurant com a propietat de l’abadia. En els primers anys es configura la nova casa, que rep donacions de terres en un ampli sector d’aquest territori. L’abadia, església i dependències, es devien bastir en bona part entre els anys 1150 i 1250. En aquesta època cal destacar la figura d’un dels seus abats: Folquet de Marsella, antic trobador que el 1195 va ingressar al Cister i el 1201 ja era abat del Thoronet i el 1206 fou anomenat bisbe de Tolosa de Llenguadoc, càrrec que va ocupar fins la seva mort, el 1231.

Le Thoronet
Le Thoronet

Le Thoronet
L'absis central

Le Thoronet
Absis del creuer

Aquesta casa no va fundar noves abadies, però hi depenia l’abadia femenina de Saint-Pons de Gémenos situada a llevant de la ciutat de Marsella. Al segle XIV l’abadia pateix una greu crisi causada per la pesta de 1348 i també per les inestabilitats bèl·liques del territori. La casa quedava amb un comunitat reduïda, que no podia ni mantenir de manera adequada les construccions i fins i tot la deixà en perill de supressió. El 1430 passava a estar dirigida amb el sistema de comenda, que es mantindrà fins la seva supressió arran de la Revolució, havent patit els efectes de les guerres de Religió (segle XVI). Malgrat la seva venda, aviat el lloc va quedar protegit i es veié beneficiat per diverses operacions de manteniment i restauració

Le Thoronet

Le Thoronet