Provença-Alps-Costa Blava
Canònica de la catedral de Vaison
Cathédrale de Vaison
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Valclusa següent >

Valclusa

La diòcesi de Vaison és força antiga; hom té constància de l’assistència d’un bisbe d’aquesta seu al concili d’Arle, el 314. Un dels seus prelats fou sant Quinidi (Quenin, segle VI) enterrat i venerat a l’església catedralícia. Els canonges de la catedral de Vaison portaven una vida regular imposada a l’època del bisbe Pierre de Mirabel (1010-1030) tot i que potser ja es practicava des de l’època de la seva fundació pel bisbe Umbert (s. X). La canònica i el propi bisbat va gaudir de certa prosperitat durant el segle XI, quan es va bastir el claustre però les diferències amb el comte de Tolosa van portar al setge de Vaison i la inestabilitat i decadència es van allargar durant el segle XII. El desplaçament de la població i els efectes de la guerra dels Cent Anys van fer que la catedral s’anés abandonant poc a poc fins que el 1464 es va aixecar una nova catedral (Sainte-Marie de l'Assomption) i l’abandonament de la primitiva dedicada a Notre-Dame de Nazareth. Més endavant es va restaurar. L’església és d’origen merovingi, de planta basilical i refeta en època romànica, en diferents campanyes constructives.

Vaison
La catedral de Notre-Dame de Nazareth, a Vaison