Abadia de Saint-Remi de Reims
S Remigius Remensis / Abbaye de Saint-Remi de Reims
< anterior Inici França Gran Est Marne següent >

Marne

L’origen del monestir benedictí està vinculat a la figura de sant Remigi bisbe d’aquesta diòcesi que a la seva mort (cap el 530-535) fou enterrat en aquest lloc. Aquell enterrament va esdevenir un centre de culte on es venerava la figura del sant bisbe, Gregori de Tours (mort l’any 593) ja s’en fa ressò, el mateix sant Gregori esmenta un abat en aquest indret el que no significa forçosament l’existència d’un monestir, segurament seria el cap de la comunitat que tenia cura del culte i el seu manteniment. No és fins el 714 que hom troba una comunitat de frares i de clergues en aquella basílica, versemblantment un monestir. En aquesta època la tomba de sant Remigi hauria esdevingut el centre d’un complex d’oratoris i capelles amb funcions i dedicacions diverses (Saint-Julien, Saint-Germain, Saint-Clément, Saint-Cosme i Saint-Damien...).

Saint-Remi
Església de l'abadia de Saint-Remi

Saint-Remi
Abadia de Saint-Remi

Remigi
Sant Remigi de Reims
Il·lustració de la Llegenda àuria (s. XV)

Tapisseria

Entre els anys 748 i 794 la seu episcopal de Reims fou ocupada pel bisbe Tilpin que va regularitzar la situació del monestir introduint la Regla de Sant Benet però mantenint el seu caràcter episcopal, el bisbat mantindria la seva influència en els afers de la comunitat. Això també hauria de significar una transformació arquitectònica del lloc, en els decennis següents s’anirien aixecant noves construccions i el 852 es consagrava la nova església. Hom coneix un document (el Polyptique) on es detallen els afers econòmics i de gestió de la comunitat a mitjan del segle IX. A finals del mateix segle les incursions normandes van trasbalsar la vida de Reims i del monestir i les relíquies de sant Remigi es van traslladar temporalment a l’abadia de Saint-Pierre d’Orbais (Marne) d'on van retornar el 911.

Saint-Remi
Interior de l'església

El monestir es va fortificar durant el primer quart del segle X i el 945 es va introduir la pràctica d’elecció d’abat per la comunitat gràcies a la intervenció d’Archambault (abat de Fleury, 943-948) que va portar les noves corrents cluniacenques. El 1049 es va consagrar una nova i monumental església. Un incendi el 1098 va obligar a noves reconstruccions. A mitjan del segle XI, va participar en la fundació de l'abadia de Saint-Nicaise, molt a prop i el 1118 fundava el priorat de Rethel (Ardenes). En època de l’abadiat de Pierre de Celle, segona meitat del segle XII, es van aixecar les darreres construccions de Saint-Remi, després es farien reparacions i modificacions fins l’arribada dels maurins el 1623 que portarien a terme més intervencions de gran envergadura. El 1473 fou nomenat el primer abat comendatari de la casa, Guy Bernard bisbe de Langres. La casa monàstica es va suprimir amb la Revolució i va anar caient en l’abandó i deixant el conjunt en ruïna, especialment l’església que es va restaurar sense criteri, també fou víctima de la Primera Guerra Mundial que en va deixar un munt de ruïnes. Tot plegat es va restaurar a mitjan del segle XX.

Saint-Remi

Saint-Remi