de Portugal
Convent de Crist, Tomar
< anterior Inici  >Portugal  Santarém següent >

Santarém

Aquesta gran casa, primer de l’orde del Temple i després de l’orde de Crist té el seu origen en un castell, molt possiblement precedit per algunes construccions d’època visigòtica i islàmica. El 1160, el mestre templer Gualdim Pais va emprendre la construcció del castell que també esdevindria la seu d’un convent de l’orde. Durant el darrer quart del segle XII hom va aixecar una església de planta circular, octogonal al seu interior bé que exteriorment té dotze costats, el que la fa pràcticament circular imitant segurament la planta del Sant Sepulcre de Jerusalem.

Convento de Cristo. Tomar
Convent de Crist. Tomar

Templers

O. de Crist

El castell i convent de Tomar

Aquesta rotonda és la base del complex arquitectònic que es va anar desenvolupant al seu voltant començat pels mateixos templers i seguit pels cavallers de Crist, pertanyents a l’orde fundada el 1319 després de la supressió del Temple i com a continuador seu. A partir del 1356, Tomar fou la seu d’aquest orde a Portugal en detriment de Castro Marim (Faro). Tot això va representar la construcció en el decurs dels anys d’un convent de grans dimensions amb diversos patis o claustres al voltant dels quals es trobaven les diverses estances. El 1834 la casa monàstica fou clausurada i el lloc va passar a mans particulars, posteriorment es va restaurar i actualment té la consideració de Patrimoni de la Humanitat.

La rotonda

Interior de la rotonda
Creu dels cavallers de Crist

Interior del cor (1513-1525?)
Decoració interior del finestral del cor

Exterior del cor
Òcul del cor
Finestral del cor

Portal sud (1515)
Claustre del Cemitério (segle XV)
Claustre del Cemitério

Claustre del Lavagem (segle XV)
Claustre del Lavagem
Claustre Grande (segle XVI)

Claustre Grande
Claustre Grande
Claustre Grande

Domitori
Refetor
Cuina

Claustre de l'hostatgeria

Celler
Ascensió (1515?)
Martiri de sant Sebastià
Gregório Lopes (1536-39?)

Santa Maria do Olival

Al marge esquerre del riu s’aixeca l’església de Santa Maria do Olival. Es tracta d’una construcció d’origen antic on sant Fructuós de Braga hi va fundar un monestir. Més endavant va esdevenir propietat dels templers i dels cavallers de Crist que en van fer un panteó funerari. L’edifici que es conserva té elements del segle XII, quan els templers la van reconstruir, tot i que el gruix de l’obra és del segle XIII, gòtica.