Caputxins

Convent dels Caputxins d'Igualada
< anterior Inici Catalunya Anoia Igualada següent >

Anoia

Arrel d'una epidèmia de pesta, el 1589, els caputxins van venir a Igualada on assistiren a la població, fet pel qual el 1595 el Consell de la vila els va demanar la fundació d'un convent en aquesta ciutat. Aquella petició no va poder ser atesa degut a que en aquella època els caputxins es trobaven immersos en portar endavant altres fundacions.

Caputxins d'Igualada
El segon convent caputxí ja convertit en hospital (1899)
Amb l'església aixecada el 1810

El convent d'Igualada en el mapa titulat
(1649)

Les dues situacions del convent d'Igualada en un plànol del 1930
Institut Cartogràfic de Catalunya

Finalment, el 1609 els caputxins van acceptar establir-se a Igualada i hom els va cedir uns terrenys per portar endavant l’empresa, a més la ciutat també va contribuir a les despeses de la nova construcció. El novembre del mateix any van prendre possessió del lloc i l’any següent es posava la primera pedra de l’església, que estaria dedicada als Estigmes de Sant Francesc. El 1614 s'hi va poder traslladar la comunitat, però encara no s'havia aixecat l'església.

La comunitat d'Igualada el 1918
Imatge cedida per l'Arxiu dels Caputxins de Catalunya i Balears

Restes del segon convent al lloc de l'hospital

Arran de la Guerra del Francès, el convent va quedar destruït i es va haver de reedificar de nou, però en un altre lloc, més al sud. Els frares hi residiren fins el 1835, quan foren expulsats. El 1842 aquell convent fou destinat a hospital, fet que es va consumar el 1845.

El convent actual s’aixeca al lloc del primitiu establiment i fou fundat el 1881 amb una comunitat de frares expulsats del convent de Perpinyà, a França. El 1893 va marxar aquella comunitat que fou substituïda per frares de Catalunya que hi establiren l’Escola Seràfica, que va mantenir activitat fins el 1975. Durant la guerra civil, el lloc fou assaltat, saquejat i incendiat. Després de la incautació es va recuperar (1939) i restaurar, el convent encara continua al servei pastoral de la població i està dedicat a la Immaculada Concepció.

El segon convent caputxí ja convertit en hospital (1881)

El tercer convent, encara sense l'església (1882)