Convent dels Caputxins d'Igualada

Estigmes de Sant Francesc / Immaculada Concepció

(Igualada, Anoia)

Caputxins d'Igualada

Per causa d'una epidèmia de pesta, el 1589, els caputxins van venir a Igualada on assistiren a la població, fet pel qual el 1595 el Consell de la vila els va demanar la fundació d'un convent en aquesta ciutat. Aquella petició no va poder ser atesa pel fet que en aquella època els caputxins es trobaven immersos en portar endavant altres fundacions.

Finalment, el 1609 els framenors caputxins van acceptar establir-se a Igualada i hom els va cedir uns terrenys per portar endavant l'empresa, a més la ciutat també va contribuir a les despeses de la nova construcció. El novembre del mateix any van prendre possessió del lloc i l'any següent es posava la primera pedra de l'església, que estaria dedicada als Estigmes de Sant Francesc. El 1614 s'hi va poder traslladar la comunitat, tot i que encara no s'havia acabat la construcció de l'església.

Arran de la guerra del Francès, el convent va quedar destruït i es va haver de reedificar de nou, però en un altre lloc, més al sud. Els frares hi residiren fins al 1835, quan foren expulsats a causa de la desamortització, el 1842 aquell convent es va destinar a hospital, fet que es va consumar el 1845. El convent actual s'aixeca al lloc del primitiu establiment i fou fundat el 1881 amb una comunitat de frares expulsats del convent de Perpinyà. El 1893 va marxar aquella comunitat que fou substituïda per frares de Catalunya que hi establiren l'Escola Seràfica, que va mantenir activitat fins al 1975. Durant la guerra Civil, el lloc fou assaltat, saquejat i confiscat. Es va recuperar el 1939, començant la seva restauració, el convent encara continua al servei pastoral de la població i està dedicat a la Immaculada Concepció.

El cor
El refetor
Caputxins d'Igualada Caputxins d'Igualada Caputxins d'Igualada Caputxins d'Igualada
Desguàs de la cisterna
Mina d'aigua
Sortida de la mina
El convent actual (el tercer)
Abans de la construcció de l'església (1882)
Caputxins d'Igualada Caputxins d'Igualada Caputxins d'Igualada
Caputxins d'Igualada abans del 1936
La comunitat del convent d'Igualada el 1918
Imatge cedida per l'Arxiu dels Caputxins de Catalunya i Balears
L'altar major, el 1907
El convent incendiat al començament de la guerra Civil (1936)
Arxiu Comarcal de l'Anoia (ACAN)
L'altar major després de la guerra Civil (1939)

El segon convent caputxí d'Igualada. Entre la guerra del Francès i l'exclaustració (després hospital)
El segon convent caputxí ja convertit en hospital (1881)
El segon convent caputxí ja convertit en hospital (1899)