Priorat de Sant Miquel de la Comanda

Sant Miquel de Prats de ça Manresana

(els Prats de Rei, Anoia)

Sant Miquel de la Comanda
Biblioteca de Catalunya

L'església de Santa Maria dels Prats de Rei és d'origen antic, de mitjans del segle X. El 1126 el bisbe de Vic la va donar a l'orde del Sant Sepulcre de Jerusalem, operació que fou confirmada per Ramon Berenguer III. Després de diverses diferències entre aquest orde i el bisbat de Vic, el 1261 es va signar un acord segons el qual Santa Anna de Barcelona es comprometia a servir l'església on hi desplaçava un frare sota l'obediència del bisbe de Vic.

Arxiu Comarcal de l'Anoia (ACAN)

Segurament arran d'aquest acord, el monestir de Santa Anna va fundar un priorat, o més aviat una comanda de caire econòmic, a la capella de Sant Miquel, situada fora de la població dels Prats de Rei, anant cap a la Manresana. Alguns autors situen aquesta fundació abans del 1222. La casa mai va tenir una comunitat nombrosa i al segle XIV era en decadència. El 1542 Santa Anna de Barcelona va vendre Sant Miquel de la Comanda a Santa Maria de Montserrat, l'església romànica es va conservar fins al 1936, data en què fou destruïda i les seves pedres utilitzades per aixecar les escoles dels Prats.

Restes de l'església, amb la torre de la Manresana al fons
Restes de l'església