Convent de Sant Domènec de la Seu d'Urgell

Sant Domingo

(la Seu d'Urgell, Alt Urgell)

Sant Domènec de la Seu
Sant Domènec de la Seu d'Urgell
L'església conventual, ara desafectada

El primer emplaçament del convent de Sant Domènec era extramurs, la seva fundació fou autoritzada el 1273 en el Capítol General celebrat a Pest. La introducció dels dominicans a aquestes terres es va veure afavorida pel seu protagonisme en la confrontació amb els albigesos, que hi havien arrelat, l'extirpació de l'heretgia fou confiada als predicadors i al tribunal de la Inquisició. En aquell context, en una revolta fou assassinat l'inquisidor dominicà Pere de Cadireta (1279), tingut com a fundador i prior d’aquesta casa i venerat com a beat.

El 1364 i per millorar la defensa de la ciutat, el convent es va traslladar a l'interior del recinte emmurallat, a l'antiga església de Sant Miquel que havia estat seu d’una canònica i que en aquell moment era una parròquia. El 1409 va començar la construcció de nou convent que es va dedicar a sant Domènec mentre que la parròquia de Sant Miquel es traslladava a l’antiga església de Sant Pere, al sud de la catedral i dintre del seu recinte, lloc que encara es conserva amb la nova advocació. L’església romànica fou substituïda per un nou edifici gòtic, d'una sola nau i capelles laterals que també es conserva. El convent fou suprimit amb la desamortització i es va destinar a diverses utilitats, jutjats, presó... s’ha conservat el claustre, més tardà, que forma part del Parador de Turisme de la Seu.

Portal
Escut del portal