Convent de la Mare de Déu de Gràcia de Palamós

Convent dels Agustins de Palamós

(Palamós, Baix Empordà)

Agustins de Palamós
Agustins de Palamós

El convent de Palamós té el seu origen en una capella edificada abans del 1509, dedicada a Nostra Senyora de Gràcia i situada al paratge de Sa Punta. Aviat, la imatge de Mare de Déu titular i la mateixa capella es van convertir en un centre de devoció força estimat pels palamosins. El lloc va patir els efectes del saqueig de la vila per Barba-rossa, el 1543.

Agustins de Palamós
Agustins de Palamós
Detall de Palamós (Sieur de Beaulieu, 1669)
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Després del desastre i un cop recuperada la normalitat, es va restaurar, obra que ja estaria enllestida el 1561. La vila de Palamós va demanar la fundació d'un convent als agustins, fet que es va concretar el 1568 i immediatament es va procedir a adaptar l'església per a la nova funció, aixecant les dependències necessàries i ampliant-la. El claustre ja era acabat el 1577. La construcció i la prosperitat de la casa va continuar fins al segle XVII, esdevenint un dels establiments agustins més importants: quan el 1650 els frares del convent de Barcelona van fugir a causa de la pesta, es van refugiar en aquest lloc. Poc després la vila de Palamós fou també víctima de l'epidèmia.

El 1694-95, Palamós va patir el setge de les tropes franceses i a causa de la seva situació, en un dels llocs estratègics de la vila, esdevenint un objectiu militar. Finalment, després un llarg setge, el 1695 el convent fou enderrocat. Els frares es van refugiar provisionalment a l’hospital de pobres, a partir de 1724 els agustins van començar la construcció d’un nou convent i església sobre les ruïnes de l’anterior, però el 1741 les obres es van aturar a causa dels problemes defensius que implicava la seva situació, finalment els murs que s’havien aixecat de bell nou, es van utilitzar per bastir una caserna. El 1742 els fou cedit el terreny de l’hospital per poder aixecar la nova casa.

Agustins de Palamós
Agustins de Palamós
Detall de Palamós, ville de Catalogne (1694)
Agustins de Palamós
Agustins de Palamós

A causa de les dificultats econòmiques, la construcció del nou edifici fou molt lenta, el 1772 es posava la primera pedra de la nova església, que possiblement ja era acabada el 1791. Ja al segle XIX, fou víctima de nous infortunis: entre el 1809 i 1814 els frares es van veure obligats a abandonar-lo a causa de l'ocupació del lloc per les tropes franceses. Altra vegada, entre el 1821 i 1823 foren expulsats del seu establiment, adaptant-lo com a caserna. El 1835 la comunitat era de sis frares, que van haver d'abandonar el lloc de manera definitiva. Finalment, el lloc va passar a mans municipals i s'hi va establir una escola fins que el 1848 fou arrendat per instal·lar-hi la fàbrica de suro «El Convento». El 1991 es va enderrocar i ara s'han recuperat alguns elements del segon monestir en un parc situat al lloc de l'establiment.

Agustins de Palamós
Agustins de Palamós