Recreació moderna Claustre de Mas del Vent, Palamós
< anterior Inici Catalunya Baix Empordà Palamós següent >

Baix Empordà

A la vila de Palamós es conserven les galeries d’un claustre aparentment romànic, dins la finca de Mas del Vent i integrades en els jardins d’una casa pairal antiga. Aquesta obra havia romàs pràcticament desconeguda fins que la seva divulgació a partir de 2010 la va posar d’actualitat generant una llarga llista d’articles periodístics i despertant l’atenció dels especialistes i de les autoritats, sobretot per aclarir la seva antiguitat i procedència. Tot i que no hi ha completa unanimitat en considerar-la una obra medieval o bé una falsificació moderna, ni (donat el cas) en la seva procedència, ni tampoc el seu origen estrictament monàstic, s’ha optat per incloure-la en aquesta web, si més no, pel seu coneixement.

Mas del Vent
Galeria del claustre de Mas del Vent

Mas del Vent
El claustre als jardins de Mas del Vent

Després d’opinions, investigacions i informes elaborats pels especialistes, un dictamen sol·licitat per la Generalitat de Catalunya i signat pel doctor Eduard Carbonell, va concloure (2014) que es tracta d’una falsificació moderna, en aquest informe hi van col·laborar altres especialistes de prestigi que avalaven les conclusions. Altres estudis apunten a la seva autenticitat (si més no, en la seva major part) i origen medieval i fins i tot estableixen la seva procedència a la Catedral Vella de Salamanca, opinió defensada pel també doctor Gerard Boto, qui va treure a la llum l’existència del claustre. Altres opinions el fan originari de San Pedro de Arlanza.

Ciudad Lineal
El claustre a Ciudad Lineal de Madrid
Fototeca del Patrimonio Histórico - 05928-C

Mas del Vent
Esquema del claustre del Mas del Vent
Segueix la numeració emprada en l'estudi de M. A. Castiñeiras (2014)

Mas del Vent
Galeria sud-oest del claustre

Hom no disposava de cap coneixement precís d’aquesta obra fins que es va exposar a Ciudad Lineal de Madrid, pels voltants de 1930, indici que dóna suport a la tesi que defensa que ens trobem davant d’una recreació recent. No fou fins després de la guerra Civil que el claustre es va vendre (1958), traslladar i muntar al Mas del Vent de Palamós. El conjunt, molt regular, format per quatre galeries, es va muntar integrament a Madrid però ara només es conserven dues galeries en tota la seva alçada i les altres dues desmuntades i en mal estat. Hom pot considerar de manera general que l’obra segueix l’estructura formal del claustre de San Juan de la Peña (Osca) i la del monestir de Santo Domingo de Silos (Burgos) pel que fa a la seva iconografia, tot i que hi ha elements inspirats en altres models. El conjunt consta de 44 capitells, quaranta de dobles i quatre quàdruples.

Mas del Vent
Galeria sud-oest. Capitell 1