Caputxins

Caputxins de Manresa
< anterior Inici Catalunya Bages Manresa següent >

Bages

La capella de Sant Bartomeu era d’origen força antic, ja es troba esmentada des del 1292. Els caputxins havien arribat a Manresa el 1582, els fou oferta aquella capella, situada als afores, i el mateix any van concretar aquella fundació. Es van instal·lar, a al costat de la capella, on van bastir el seu convent, que es va inaugurar el 1583. El 1606 van adquirir uns terrenys a tocar del convent per tal d'ampliar-lo, era una construcció força rudimentària. El 1611 es van emprendre noves obres destinades a l’ampliació i millora de l’establiment. El 1660 van mantenir diferències amb els jesuïtes que es trobaven al costat del convent, que finalment va acabar amb un acord entre les dues institucions.

Sant Bartomeu, el primer establiment dels caputxins

La casa i l’església de la Cova de Sant Ignasi i el convent dels Caputxins
Dibuix de Josep Sunyer i Josep Quer (segle XVIII)
Museu Comarcal de Manresa

Detall de La casa i l’església de la Cova de Sant Ignasi i el convent dels Caputxins

Més greu i sorollosa fou la controvèrsia mantinguda entre les dues comunitats arran de les coves que tant els caputxins com els jesuïtes pretenien que havien aixoplugat sant Ignasi quan l’any 1522 va practicar la penitència en aquest indret. El 1663 els caputxins van aixecar unes capelles en les coves que es trobaven sota el seu claustre i restaven protagonisme a la devoció al sant des de la banda jesuïta. El plet fou llarg i sorollós, i va acabar amb una concòrdia (1734), favorable als interessos dels jesuïtes.

Sant Bartomeu de Manresa
El convent de Sant Bartomeu, on s'aprecien les coves caputxines de sant Ignasi

El 1674 van posar la primera pedra d’una nova església, més amplia, que hauria de substituir l’antiga capella de Sant Bartomeu, molt petita; el nou edifici fou inaugurat el 1676. Va restar actiu fins el 1835, quan els frares foren expulsats del seu convent, el 1850 va passar a mans de l’ajuntament, el 1852 hi va retornar el culte i el 1863 fou ocupat per les Germanetes del Pobres que es van fer càrrec del lloc.

Vista de Manresa, amb el convent dels caputxins

Sant Carles Borromeu de Manresa
Situació del convent en un plànol de Manresa de 1878
Centre Excursionista de Catalunya

El convent de Manresa en el mapa titulat
 Provincia Cataloniae cum confinijs (1649)

Caputxins de Manresa / La Mercè
Parròquia de la Mare de Déu de la Mercè, a la plaça de Valldaura

Església de la Mare de Déu de la Mercè

El 1883 retornaren els caputxins a Manresa, una comunitat de frares expulsats de França va arribar a la ciutat, i hom els va oferir el casal de la Culla, que provisionalment es va adaptar com a nou convent. El 1886 va començar la construcció d’un nou establiment, dedicat a la Mare de Déu dels Dolors, que es va poder inaugurar l’any següent. A partir del 1897 se'n va fer càrrec una comunitat catalana.

Sant Bartomeu de Manresa / La Culla
La casa de la Culla

Caputxins de Manresa (1886-1936)

Aquest convent es va utilitzar com a noviciat entre el 1915 i 1936, data en que fou incendiat i destruït arran de la guerra civil. El 1940 els fou cedida la capella de la Mare de Déu de Valldaura, edificada en els antics terrenys del monestir cistercenc del mateix nom. Aquí van edificar una nova església dedicada a la Mare de Déu de la Mercè (beneïda el 1961) que des del 1968 esdevingué parròquia i on van mantenir-se fins el 2007.

El convent cremant el 1936
Autor desconegut