Cistercencs

Priorat de Sant Pau i Valldaura
< anterior Inici Catalunya Bages Manresa següent >

Bages

La capella de Sant Pau fou construïda el 1308 posant-la sota l’advocació de Sant Marc i Santa Bàrbara. El 1322 es va fundar el monestir de Santa Clara en el lloc on fins aquell moment estava establerta una leproseria; molt possiblement, a causa de la nova funció monàstica, el centre hospitalari fou traslladat a la capella de Sant Marc i Santa Bàrbara, deixant-lo a cura d’un deodat. El 1412 els consellers de la ciutat, d’on depenia aquest centre, i amb motiu de la dificultat que tenien en trobar una persona que en tingués cura, van prendre la decisió de cedir la capella a uns ermitans, sotmesos a la jurisdicció del bisbe de Vic. Llavors va canviar l’advocació de la casa per la de Sant Pau.

Sant Pau de Manresa
Sant Pau de Manresa

El 1460 els monjos de Poblet havien establert un priorat a l’antic lloc de Valldaura, fins aquell moment a càrrec d’una comunitat cistercenca femenina. A causa de la Guerra Civil catalana aquell priorat va resultar enderrocat (1465) i Poblet va demanar que els monjos es poguessin traslladar a Sant Pau, cosa que fou acceptada, prenent el nom de priorat de Sant Pau i Valldaura. La vida del priorat degué desenvolupar-se amb certa normalitat, però el 1616 consta que el lloc no reunia les condicions adients per la seva habitabilitat i patia moltes deficiències, malgrat això es va mantenir fins l’any 1700, data en que fou venut als jesuïtes; el darrer prior del lloc fou fra Manel Corbella.

Sant Pau de Manresa
Sant Pau de Manresa