Cistercenques

Monestir de Santa Maria de Valldaura
< anterior Inici Catalunya Bages Manresa següent >

Bages

L’origen d’aquest monestir cal cercar-lo en l’antiga comunitat cistercenca de Santa Maria de Valldaura fundada al Berguedà. L’any 1338, aquell monestir es va dividir en dues comunitats d’una quinzena de monges cada una. La primera restà a Valldaura i la segona es va traslladar a Berga amb el nom de Santa María de Montbenet. La comunitat que es va quedar a Valldaura passava llavors per una època de decadència i va decidir el seu trasllat a la ciutat de Manresa, fet que es va concretar el 1398.

Valldaura
Plaça de Valldaura, amb la desapareguda capella de la Consolació

Santa Maria de Valldaura
Santa Maria de Valldaura (Olvan, Berguedà)
primer establiment de les cistercenques

Valldaura
Plaça de Valldaura, amb l'església de la Mercè

A Manresa, el consell municipal va acordar cedir-los la capella del Sant Esperit, fundada per Jaume Amergós, a més d’unes cases i uns terrenys afrontats. En aquella època es va canviar l’advocació de la capella per la de Santa Maria de Valldaura. La primera abadessa d’aquest establiment fou Sibil·la Ça Prous (+ 1417). La vida de la comunitat fou molt curta, de fet entrà ràpidament en decadència, el 1451 fou nomenada abadessa Margarida Morera que el 1460 era l’únic membre del monestir. Des de Poblet, d’on depenia l’establiment, hom va instar la seva dissolució, fet que es va concretar l’any següent (1461) passant el lloc a ésser ocupat per una comunitat masculina que formaria un priorat depenent de Poblet, que més endavant i amb motiu del seu trasllat a l’església de Sant Pau (1465), seria coneguda com Sant Pau i Valldaura.

Valldaura
Església de la Mercè

Claustre de Valldaura
Claustre de Valldaura, ara al monestir de les caputxines de Manresa

Claustre

Prop del monestir, el qual havia quedat destruït el 1465, es va aixecar la muralla i un portal de la mateixa. Més endavant vora l’antic establiment es va tornar a aixecar una capella, es van enderrocar les muralles i encara més endavant es va tornar a reedificar la capella (1900). L’any 1940 aquella església de la Mare de Déu de la Consolació, coneguda popularment com Valldaura, fou cedida als caputxins, que el 1961 van inaugurar una nova església dedicada a la Mare de Deu de la Mercè, que encara ocupa aquell lloc.

Tot i que no es conserva cap resta de l’antic monestir de Valldaura, quan aquest fou enderrocat a causa de la Guerra Civil catalana (1465) es va desmuntar el seu claustre i aquest fou reutilitzat més endavant pel monestir de caputxines que malgrat un segon enderroc el 1936 encara es conserva en aquest darrer lloc.

Valldaura
Exvot en forma de maqueta de l'església de Valldaura (1793)