Caputxins

Convent dels Caputxins de Martorell
< anterior Inici Catalunya Baix Llobregat Martorell següent >

Baix Llobregat

La fundació d’aquest convent es va decidir en un capítol provincial celebrat el 1663 a Montcalvari, en resposta a una petició d’aquella vila que ja s’havia fet el 1649 i que no es va materialitzar fins que es va disposar del vist-i-plau del marquès de Los Vélez, senyor de la vila (1684). Quan els caputxins van arribar a Martorell volgueren establir-se inicialment a la capella de Santa Margarida, depenent del castell de Sant Genís de Rocafort però finalment van aixecar el convent al lloc de la roca de l’Archs, la primera pedra es va posar el mateix any de 1684. L’església es va posar sota d’advocació de Sant Ferran per voluntat del marquès: Fernando Joaquín Fajardo de Recasens. L’establiment definitiu va tenir lloc el 1689 i l’església es va consagrar el 1700.

Caputxins de Martorell

Després d’una exclaustració temporal entre el 1820-23, el lloc fou abandonat pels caputxins de manera definitiva arran de la desamortització, el 1835. El convent no es va malmetre i el 1842 fou donat a l’Ajuntament i després de diversos usos, el 1945 va passar a ésser la seu del Museu Municipal Vicenç Ros.