Benedictins Priorat de Sant Genís de Rocafort
< anterior Inici Catalunya Baix Llobregat Martorell següent >

Baix Llobregat

El castell de Rocafort s’aixecava en un lloc estratègic, sobre l’actual ciutat de Martorell i era un punt clau defensiu en front de les ràtzies islàmiques de l’edat mitjana. Al segle XI el lloc estava en mans dels senyors de Castellví de Rosanes i ja hi devia haver una capella dedicada a Sant Genís.

Sant Genís de Rocafort

El 1042, Bonfill de Castellvell i la seva esposa Sicarda van fundar el priorat que van dotar amb béns i terres per assegurar el seu manteniment. Tot fa pensar que l’establiment de la comunitat monàstica benedictina trigaria uns anys en fer-se realitat, potser hi residia un monjo ermità mentre es bastien les dependències monàstiques. De fet, el primer prior d’aquest lloc no és conegut fins un document de l’any 1066. Sembla que els primers monjos procedien de Sant Cugat del Vallès.

Tot i tractar-se d’una comunitat de reduïdes dimensions, aquesta va gaudir d’un llarg període de prosperitat, tenint alhora cura de la parròquia de Santa Margarida, just sota Sant Genís i d’origen molt antic. El lloc va continuar sota la protecció dels senyors de Castellvell. La prosperitat econòmica va permetre, a mitjan segle XII, la reconstrucció de les dues esglésies que depenien del priorat, la pròpia de Sant Genís, al castell i la de Santa Margarida, al pla.

Sant Genís de Rocafort / L'Enrajolada
Relleu de Sant Genís de Rocafort
Museu Santacana, L'Enrajolada. Martorell

En un moment indeterminat el priorat va passar a dependre de Sant Miquel de Cruïlles, lloc que figura esmentat en relació amb aquest priorat des del 1282. El 1336 va morir assassinat fra Bernat Roig, prior de la comunitat; com autor del crim fou acusat un altre monjo que havia estat a Cruïlles i que s’havia refugiat a Sant Llorenç de Munt. En aquesta època la casa entrà en decadència, fet que es va veure agreujat a causa d’un greu episodi de pesta negra (1348). Un segle més tard la decadència s’havia accentuat i el 1448 les coses van empitjorar a causa d’un sisme que va arruïnar els edificis del priorat, deixant les dues esglésies molt afectades i amb les teulades esfondrades.

A causa de l’estat d’abandó que patia el priorat, el papa Climent VII va emetre una butlla (1534) on posava les esglésies sota el patronatge del mercader Joan Bolet amb l’encàrrec de restaurar-les. El priorat fou secularitzat, restant en endavant sota l’autoritat dels nous patrons laics i dels priors seculars, situació que es va allargar fins començament del segle XIX.

Santa Margarida de Martorell
Santa Margarida