Servites Convent de la Mare de Déu de Bonsuccés

Barcelonès

Els servites van arribar a Barcelona el 1576 i es van instal·lar a Sant Bertran de Montjuïc, que feia poc havien deixat els mínims de Sant Francesc de Paula. El 1582 es van traslladar a Santa Madrona, també a Montjuïc però més allunyat de la costa. Per alguna causa, sembla que el 1618 foren expulsats de la ciutat.

Mare de Déu de Bonsuccés
La part del convent que encara es conserva
Interior de l'església de Bonsuccés, anys 1900
Imatge cedida per l'Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes

La plaça amb l'església del convent
Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Porta amb l'escut dels servites i el nom del seu autor: Miquel Perelló

Van retornar poc després a Barcelona (1625) i, una altra vegada amb l’ajut de la Ciutat, l’any següent van poder començar la construcció de la nova església, que es va consagrar el 1635. El lloc es va dedicar a la Mare de Déu de Bonsuccés.

El convent va desaparèixer amb la desamortització i es va utilitzar com a caserna. Fou enderrocat el 1936 i el seu solar és ara la plaça de Vicenç Martorell. En resta un edifici de cinc plantes ara utilitzat per serveis públics, amb una porta decorada, lateral de l’antiga església.

Bonsuccés
Detall del Plan de Barcelone du fort de MontIoui, et leurs environs...