Caputxins

Convent de Montcalvari de Barcelona

Barcelonès

Malgrat que els caputxins tenien un convent a Sarrià (el de Santa Eulàlia), el 1578 el Consell de Cent va escollir uns terrenys pròxims a la muralla per tal de que poguessin aixecar un nou establiment més proper a la Ciutat Comtal. El mateix any es va posar la primera pedra i el 1580 es beneïa la nova església. El convent va prendre el nom de Montcalvari.

Montcalvari
El convent durant el setge de 1714
Imatge cedida per l'Arxiu dels Caputxins de Catalunya i Balears

Montcalvari
Convent de Mont Calvari. Caputxins Gràcia, sense data
Montcalvari
Passatge dels Caputxins, al carrer Còrsega, on hi havia l'antic convent

Montcalvari fou destinat a la infermeria provincial dels caputxins. El 1629 es van portar a terme importants obres de restauració i l'església es va refer el 1647. El 1697 l’ocuparen les tropes franceses i el van utilitzar d’hospital militar, en aquell moment gairebé tots els frares van deixar aquest lloc per refugiar-se a Santa Eulàlia i Santa Madrona, uns pocs religiosos van quedar-se per custodiar-lo. Durant el setge de 1714, el convent va esdevenir un objectiu militar i va acabar enrunat després llargs i durs combats. Ja no es va refer mai més. Un cop acabats els combats tant els caputxins de Montcalvari com els de Santa Madrona, que s’havien quedat sense casa, foren acollits provisionalment al seminari (Montalegre), que llavors no tenia activitat. Una mica més tard fou edificat un nou convent dedicat a santa Madrona al final de la Rambla

Montcalvari
Detall del Plan de Barcelone du fort de MontIoui, et leurs environs...