Clarisses
Benedictines

Monestir de Sant Antoni i Santa Clara

Orígens

L’origen del monestir és una barreja d’esdeveniments, que en decurs dels anys es van recollir i adaptar, que parlen de l’arribada a Barcelona de dues dones enviades per santa Clara des del monestir de Sant Damià d’Assís, en una barca “sense veles ni rems” que va arribar a la costa barcelonina el 1233. Aquelles dones eren Agnès de Peranda, neboda de la mateixa santa Clara, i Clara de Porta, neboda d’Agnès.

Sant Antoni i Santa clara de Barcelona
Monestir de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona
Oli d'autor desconegut. Segle XVII?
Imatge facilitada pel monestir de Sant Benet de Montserrat

Sant Antoni i Santa Clara
Parc de la Ciutadella
Situació de l'antic monestir i Torre de Sant Joan

Torre de Sant Joan. Ciutadella. Destruïda el 1868
La seva base era una construcció de l'època del monestir de Sant Antoni
Dibuix d'Eduard Gràcia. Sense data
Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona

El bisbe de Barcelona Berenguer de Palou va cedir a les dues dones una capella dedicada a Sant Antoni, on alguna versió ja hi situa una comunitat de “penedides”. El cert és que el bisbe va impulsar la creació del monestir, que aviat aniria adquirint importància. Es conserva la llicència fundacional, del 10 de juny de 1237.

Plànol del monestir. 1611-1613?
Plànol de la planta baixa
Plànol de la planta superior

Detall del plànol anterior

Urna actual amb les restes de les fundadores
Monestir de Sant Benet de Montserrat

Imatge procedent de monestir primitiu
Ara a Sant Benet de Montserrat

En el monestir actual encara es veneren les restes de les fundadores, Agnès (morta el 1281) i Clara (morta el 1319). Els cossos es veneraven inicialment al monestir de la Ciutadella, el 1725 es van traslladar al Palau Reial, i des del 1952 es troben al Monestir de Sant Benet.

Aviat la comunitat va aconseguir els fons necessaris per la construcció del monestir, i per això van rebre el suport de la ciutat i de les autoritats civils i eclesiàstiques en forma d’indulgències a favor dels fidels que col·laboressin en la construcció. El 1249 ja s’havia enllestit la construcció de l’església monàstica i el 1254 es va començar a bastir el claustre, obra que es va desenvolupar durant el segle XIV i no es va donar per acabada fins el 1482, tenia dos pisos.

La comunitat és coneguda per l’advocació de Sant Antoni, Santa Clara i també Sant Daniel, per trobar-se prop d’una de les portes de la muralla, que duia aquest nom.

Ciutadella
Portal de ponent de la Ciutadella poc abans del seu enderroc (s. XIX)
Autor desconegut
Col·lecció particular

Sant Antoni / Santa Clara
Capella de la Ciutadella
aixecada després de la destrucció del monestir

Sant Antoni i Santa Clara / Museu Marès
Fragments del claustre gòtic del monestir de la Ciutadella
Museu Frederic Marès. Barcelona

A la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià es conserva el retaule barroc procedent de l'antic monestir de la Ciutadella, contractat el 1686 amb l'escultor Andreu Sala i policromat per Francesc Mas. Es tracta d'una obra que consta de tres carrers i un total de set imatges policromades de bones dimensions: El carrer central conté la imatge principal de sant Antoni, a qui era dedicat el monestir. A sobre, sant Benet i més amunt, ja a l'àtic, santa Clara. Recordem que en el moment de contractar el retaule, el monestir havia passat de tenir una comunitat de clarisses a una de benedictines. Al carrer de l'esquerra es representa als sants Maur i Escolàstica. Al de la dreta sant Plàcid i santa Gertrudis.

Aquest retaule es va traslladar amb les monges al Tinell, durant la guerra es va desmuntar i amagar, després es va remuntar a l'església de Sant Jaume (ex-convent de la Trinitat) i, per últim a Sant Vicenç de Sarrià (1961). En el decurs de la seva història, s'han fet modificacions en la seva estructura i distribució.

Retaule de Santa Clara
Ara a Sant Vicenç de Sarrià

El retaule a l'interior del Tinell, el segon establiment del monestir

Imatge de Santa Gertrudis

Imatge de Sant Antoni

Imatge de Santa Escolàstica

El retaule remuntat a l'església de Sant Jaume. Entre 1939 i 1961)

Gravats de Jacint Rigaud amb l'atac al baluard de Santa Clara i la
destrucció del monestir (1714)
(les representacions arquitectòniques són fantasioses)

Detall d'una vista de Barcelona amb el monestir poc abans de la seva destrucció
Ioh Stridbeck, 1711

Làpida sepulcral d'Agnès de Peranda
Ara al Museu d'Història de Barcelona
Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Imatge de santa Rosalia
 Procedent d'aquest monestir
Museu Marès, Barcelona

Evolució de les construccions i destruccions en el lloc del primitiu monestir de Sant Antoni i Santa Clara:
Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona
L'antic monestir a tocar de la muralla
i la Torre de Sant Joan
Destrucció (1714)
La Ciutadella
Les construccions de la ciutadella
amb la Torre de Sant Joan
Destrucció de la Torre de Sant Joan (1868)
El parc de la Ciutadella amb les
construccions de l'Exposició de 1888

El 1326 es va fundar el monestir de Pedralbes a iniciativa d’Elisenda de Montcada; les monges de Sant Antoni hi van col·laborar participant de forma decisiva en la comunitat inicial.

Durant la Guerra Civil Catalana (1462-1472), la comunitat va haver d’abandonar puntualment el monestir i refugiar-se en cases particulars.

Possiblement degut a les estrictes normes imposades a les clarisses, la comunitat va decidir adoptar la regla benedictina, el procés fou llarg i finalment una butlla papal de 1513 ho va autoritzar definitivament.

Plaça del Rei i Palau Reial

Real convento de Santa Clara, antiguo palacio de los Reyes de Aragón
Gravat, segons una fotografia de Jean Laurent

Pati del Museu Marés. Palau Reial

Interior del Tinell

Interior del Tinell

A finals del segle XVII el monestir va patir els efectes de la Guerra dels Nou Anys, el 1691 l’exèrcit francès va atacar el lloc i les monges el van haver d’abandonar precipitadament. El 1697 els esdeveniments es van repetir, i les dependències monàstiques es van veure força afectades.

Degut a la seva situació, a tocar de la muralla, el monestir va resultar greument afectat pels bombardeigs de 1714, de manera que quan la ciutat es va rendir, el monestir es trobava en molt mal estat. Com a compensació d’aquella destrucció i de l’ocupació del solar per bastir la Ciutadella, el 1718 Felip V va cedir a la comunitat el Palau Reial Major, que van passar a ocupar. Hi ha constància que el 1724 es van acabar les obres de la nova església.

Portal del monestir, abans entrada al Tinell
i ara al pati del Museu Marés.
Plaça de Sant Iu

El nom del carrer recorda encara l'estada del monestir en aquest lloc

A causa de la Guerra Civil es va malmetre el nou monestir. El 1936 es va redescobrir el saló del Tinell, i es va restaurar el conjunt del Palau Reial, fins llavors ocupat per les monges. Després de refugiar-se a Itàlia durant la guerra, al seu retorn van ocupar una nova casa al carrer Copèrnic on s'hi van estar fins el 1947, quan van anar a Ripollet. La comunitat es va fusionar amb la de Sant Benet de Mataró, que s’havia fundat en aquella ciutat el 1881. Van sol·licitar el trasllat a Santa Cecília de Montserrat, però aquest no es va materialitzar fins el 1952; van estar-se en aquest lloc fins el 1954, quan es van traslladar al nou monestir de Sant Benet, al mateix Montserrat.

Monges del cor del monestir, a l'època de la seva estada al Palau Reial

Santa Cecília de Montserrat