Clarisses

Monestir de Santa Elisabet / Santa Isabel / Elisabets

Origen

L’origen del monestir de Santa Isabel cal cercar-lo en un beateri impulsat per Joana Fornés, una vídua que s’havia retirat el 1554 a una casa particular amb nou companyes. Aviat van prendre certa popularitat i un ciutadà els va comprar una casa més àmplia per poder seguir amb la seva activitat. El 1562 van obtenir de la Ciutat l’autorització per erigir-se en monestir i del bisbe per bastir una església.

Santa Elisabet
Plaça Bonsuccés,
edifici d'habitatges en el lloc del convent

Santa Elisabet
Carrer Elisabets, on es trobava el convent
Santa Elisabet

Fundació

Més endavant, el 1564, van professar com a monges clarisses, fundant de manera formal el monestir. Aquesta fundació es va fer en presència del rei Felip II. Aviat van anar prenent importància i eren conegudes a la ciutat com “Elisabets” nom que encara porta el carrer on es trobava el convent.

Monestir de Santa Elisabet, Barcelona
Planta del convent de Santa Elisabet, el 1858
Segons Miquel Garriga i Roca. "Quarterons", núm. 78 (detall)

Monestir de Santa Elisabet
Superposició del monestir amb el plànol actual de la zona
Plànol de la zona

Les monges de Santa Isabel participaren en la fundació o recuperació d’altres centres: Mare de Déu de la Serra (a Montblanc, 1594), Santa Margarida la Reial (caputxines, 1599), Santa Clara de Puigcerdà (1627) i Santa Clara de Perpinyà (1660). Per ajudar el seu sosteniment el bisbe Josep Climent va autoritzar la construcció d’unes cases en uns terrenys del convent que no s’utilitzaven. En el claustre del convent de Sarrià encara es conserva una làpida que el recorda (1776). Entre el 1793 i 1795 van acollir la comunitat de Perpinyà que s’havia vist obligada a deixar el seu convent.

Santa Elisabet
L'església a Sarrià

El segle XIX va portar una època força dura per la comunitat, les monges van haver d'abandonar el convent el 1814 i altre cop el 1835, amb l'exclaustració. El 1849 la comunitat va poder recuperar la propietat d’una part del convent, en el que van donar refugi a les mínimes entre el 1869 i 1875. El 1878 es van traslladar a Sarrià on van edificar un nou monestir. El 1946, una part d’aquest establiment va ser ocupat pel Col·legi Reial Monestir de Santa Isabel, que encara es troba en aquell lloc. Les monges es van traslladar el 1990 a Lavern (Subirats, Alt Penedès), on s’hi van estar fins el 2007, quan es van traslladar al monestir de Santa Clara de la ciutat d’Osca, que es trobava en perill de tancament.

Santa Elisabet

Santa Elisabet