Convent de Santa Madrona

Caputxins de Barcelona

Santa Madrona
Convent de Santa Madrona, a la Rambla
Detall del Plànol de les Rambles, des de Sant Josep a la del Centre
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

L'antiga capella de Santa Madrona de Montjuïc es troba documentada des del 1403 tot i que és molt possible que es tracti de l'antiga església de Sant Fruitós, esmentada ja el 1048, que hauria canviat d'advocació en època indeterminada. A la segona meitat del segle XVI s'havia convertit en un santuari on es venerava la santa titular, havia estat cedit a la ciutat i la comunitat franciscana observant del convent de Jesús es va encarregar del culte fins que el 1575 hi va renunciar.

Santa Madrona
Santa Madrona de Montjuïc (X)
Al fons el monestir de Pedralbes (Y)
Detall de: Nouvelle description de la fameuse ville de Barcelone cappitalle de la province de Catalogne
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

El 1578 arribaven a Barcelona els primers caputxins amb la voluntat de fundar un convent a la ciutat i els fou ofert aquest lloc, però la manca de disponibilitat perquè els franciscans encara no l'havien abandonat i les condicions poc adients de l'indret que havia esdevingut un lloc d'esbarjo popular molt freqüentat, va fer que els caputxins es decantessin per ocupar el lloc de Santa Eulàlia a Sarrià on van establir el Desert de Sarrià i el nou convent. Santa Madrona fou ofert als servites que fins llavors ocupaven l'ermita de Sant Bertran, també a Montjuïc, aquests s'hi van estar entre el 1582 i el 1616. Mentrestant, el mateix any de 1578, els caputxins, tot i mantenir el lloc de Sarrià, van començar el seu assentament a la ciutat de Barcelona amb la fundació del convent de Montcalvari, el 1580 es va consagrar l'església.

El 1616 els caputxins es van fer càrrec del Santa Madrona i s'hi van establir el 1619. El 1642 el convent va quedar força malmès de resultes d'una batalla, el 1651 fou ocupat militarment i l'any següent es va fortificar. Un cop superat aquest episodi bèl·lic, el 1661 s'iniciaren les obres de reconstrucció de l'església, que es va beneir el 1664 i hi van tornar les relíquies de santa Madrona que s'havien traslladat a un altre indret per poder garantir la seva conservació. El 1697, quan l'exèrcit francès va assetjar la ciutat, els caputxins de Montcalvari van refugiar-se aquí i a Santa Eulàlia, com a precaució, les relíquies de santa Madrona es van portar a la catedral.

Santa Madrona
Santa Madrona de Montjuïc
Detall del Plan de Barcelone du fort de Mont Ioui, et leurs environs... amb la situació de Santa Madrona
Gravat per Incelin (1715-1718?)
Santa Madrona
La capella reconstruïda
Dibuix d'Eudald Canibell (1876)
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Novament va patir els efectes bèl·lics, ara amb la guerra de Successió (1705-1714) el 1706 el convent fou ocupat per l'exèrcit i el lloc va servir de base per l'atac a Montjuïc. A causa de la seva situació, Santa Madrona era un lloc estratègic per qualsevol invasor: des d'aquí podia atacar amb facilitat la ciutat. El 1713 els caputxins el van evacuar i va servir per a la defensa de Barcelona, quan el lloc caigué, els atacants el van destruir a canonades. Els caputxins ja no hi van tornar mai, la proximitat amb el castell de Montjuïc ho desaconsellava. El lloc fou urbanitzat amb motiu de l'Exposició Universal de 1929, entre les runes de l'antic convent s'havia aixecat una capella també dedicada a Santa Madrona, restaurada el 1907, que encara es conserva.

Després del setge de Barcelona i un cop acabats els combats, tant els caputxins de Santa Madrona com els de Montcalvari, que s'havien quedat sense casa, foren acollits provisionalment al seminari (a Montalegre) que llavors no tenia activitat. Van estar-se en aquell lloc fins al 1723. Malgrat els intents, mai es va autoritzar la seva reconstrucció, ja que els edificis aixecats fora muralla dificultaven la defensa de la ciutat. Després de moltes gestions i negociacions per aconseguir la reconstrucció dels convents de Barcelona, l'any 1717, Felip V, va permetre als caputxins l'ocupació d'uns terrenys per poder refer la pèrdua de Santa Madrona i de Montcalvari.

Santa Madrona
La capella actual
Santa Madrona
Santa Madrona
Venerada en aquest convent
Raffaele da Roma, 1790

La primera pedra del nou convent dedicat a Santa Madrona, a la Rambla, es va posar el 1718, al carrer Ferran, a l'antic Hort del Vidre, on ara hi ha la plaça Reial. La nova església es va poder inaugurar el 1723 i seguidament s’hi van traslladar les relíquies de santa Madrona des de la catedral. Aquestes relíquies retornaren més tard a la seu per a la seva custòdia (1823 i 1835) i finalment es van portar a la nova parròquia de Santa Madrona, on foren cremades el 1909, durant la Setmana Tràgica.

L'església del convent era a l'actual encreuament de la Rambla i el carrer Ferran i se situava perpendicular a la primera. El claustre i dependències conventuals eren a tocar de l'església (costat mar) i seguidament venia l'hort. El 1822 el lloc fou expropiat i va passar a mans de l'Ajuntament, que el va enderrocar completament el 1823. El 1824 es prengué la determinació de reedificar el convent alhora que s'urbanitzava l'entorn (el carrer Ferran). Els caputxins vengueren una part dels terrenys per fer front a les despeses de la nova construcció. Ara, la nova església estava situada perpendicularment al carrer Ferran. El 1835 es va salvar de la crema de convents, es va utilitzar d'escola i l'església de teatre, posteriorment el lloc fou totalment desmantellat i en el seu solar es va aixecar la Plaça Reial.

Santa Madrona
El setge de 1714 que va destruïr el convent de Montjuïc
Santa Madrona
Santa Madrona de la Rambla
Il·lustració publicada a: Geografia General de Catalunya, vol. 6
Santa Madrona
Il·lustració publicada a: Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX
Santa Madrona
Plànol de la Rambla, 1807, amb la situació dels convents en aquell moment