Mercedaris

Capella Reial

Barcelonès

La reial capella de Santa Maria, forma part del conjunt d’edificis de l’antic Palau Reial Major. El seu precedent és una capella romànica de la que no tenim prou notícies, únicament que Alfons el Cast la va cedir (el 1173) als canonges de Santa Eulàlia del Camp perquè es fessin càrrec del culte. Tampoc es pot assegurar que estigués situada en el mateix indret de l’actual capella de Santa Àgata.

Capella Reial
La Plaça del Rei amb la casa Clariana-Padellàs

Capella Reial Capella Reial
Escut mercedari

L’edifici actual es va aixecar a començament del segle XIV. Sota Martí l’Humà es va cedir als celestins amb la finalitat que hi fundessin un monestir, a més de fer-se càrrec del culte. L’experiència no devia resultar tal com es pensava i el 1423, Alfons el Magnànim la va cedir als mercedaris, que hi van mantenir el culte i, si no una comunitat, un vicari que en tenia cura. Aquesta situació va perdurar fins el 1835, quan l’orde va deixar la ciutat. La capella és coneguda des del 1601 amb el nom de Santa Àgata, en aquella data es va canviar l’advocació.

Santa Àgata
Planta de la capella de Santa Àgata, el 1858