Templers

Comanda de Santa Maria de Palau

Barcelonès

La comanda templera de Barcelona era inicialment unida amb la de Palau-solità, tenien el mateix comanador, tot i que sembla que la casa de Barcelona en certa manera depenia de la del Vallès. Possiblement era en funcionament a mitjans del segle XII. El 1134 havien rebut unes cases on més tard aixecarien la comanda, a tocar de la muralla de la ciutat. Al segle XIII la casa de Barcelona va anar agafant més importància i la comanda va acabar regint-se des d’aquí, formalment des del 1282. Va arribar a tenir molta importància i poder, disposava de finques a la ciutat, molins i, fins i tot, drets d’encunyació de moneda.

Santa Maria de Palau
Façana de l'església actual

Decoració del portal

Un cop es va extingir l'orde (1317), els seus béns van passar a l’Hospital i foren administrats des de la casa de Sant Joan de Jerusalem, que aquests darrers ja tenien a la ciutat. La comanda templera va passar després a mans del bisbe de Vic (1323?). El lloc es va utilitzar entre el 1354 i 1357 com a convent de les dominiques, les que més tard van establir la seva residència definitivament al lloc de Montsió. El bisbe va vendre el lloc a Pere el Cerimoniós, el qual va modificar profundament l’edifici cap el 1368 per a destinar-lo a residència reial i fou conegut més tard com Palau Reial Menor. A finals del segle XV va passar a mans dels Requesens. La demolició i urbanització del solar es va fer el 1858, quan era propietat de la comtessa de Sobradiel.

Portal de l'església

Santa Maria de Palau / Palau Menor
El Palau Reial Menor. Oli de Ramon Martí Alsina. 1859

Vista del Palau, tomada durante su derribo. Serra (1858?)

L’església

És l’únic element que queda de l’antiga comanda, i encara molt modificada. Els templers devien bastir un edifici fortificat, tan com era costum, aprofitant la muralla que hi havia en aquest sector. L’església és un senzill edifici rectangular, d’una única nau. Es conserva una porta que tot i procedir de l’antiga comanda i de la mateixa capella, la seva situació original no era aquesta, es va reconstruir el 1868.

Plànol de la capella quan el palau ja s'havia enderrocat
Segons Miquel Garriga i Roca (1858)