Monestir de Sant Salvador de Mata

Matta Monasterii

(l'Espunyola, Berguedà)

Sant Salvador de Mata
Ruïnes identificades amb el monestir de Sant Salvador
Al terme de l'Espunyola

Es tracta d’un establiment monàstic de vida efímera i del que hom té poques notícies. L’any 899 el bisbe Nantigís d’Urgell va consagrar l’església monàstica i en el document fundacional s’esmentava el seu abat: Sunila. Després només es troben notícies indirectes del lloc, fent referència a límits i a altres estaments, com ara en una donació a Sant Joan de les Abadesses de l’alou del castell de l’Espunyola, el 950.

És segur que encara existia el 988, quan figura en una deixa testamentària. Després el lloc quedaria sense comunitat. L’any 1040 Sant Salvador es troba formant part del patrimoni de Sant Serni de Tavèrnoles. Tradicionalment, s’ha situat aquest monestir dintre del terme de Capolat, a la part superior del cingle de Sant Salvador on hi ha restes d’un edifici en ruïnes. Darrerament J. Camprubí i R. Martí han identificat l’indret on es va fundar el monestir amb les restes medievals localitzades a la part baixa del penya-segat, prop de l’Espunyola i dins el seu terme, teoria que confirmarien els escassos documents que en fan referència.

Ruïnes tradicionalment identificades amb el monestir
Al terme de Capolat