Convent de la Mercè de Montblanc

Mare de Déu de la Mercè de Montblanc / Mercedaris de Montblanc / el Miracle de Montblanc

(Montblanc, Conca de Barberà)

La Mercè de Montblanc

El convent mercedari fou fundat al lloc on hi havia l’església de Santa Maria del Miracle de la que hom té notícies des del 1246 i de la que s’ha dit que fou fundada per Jaume I, tot i que no hi ha constància documental d’això. La vila de Montblanc va fer donació el 1288 d’aquella església a l’orde de la Mercè, amb l’aprovació d’Alfons II. Hom desconeix la data en que els mercedaris van establir-se a Montblanc, però tot fa pensar que es va fer amb certa rapidesa.

Façana de l'església

El 1340 s’iniciaren les obres de construcció d’una nova església, bàsicament la que encara es conserva. Al poble de la Guàrdia dels Prats, integrat a Montblanc, els mercedaris també hi tenien el convent de Santa Maria dels Prats, que es va unir amb aquest. Durant el segle XV i especialment el XVI la casa es trobava en decadència, el 1543 sembla que la comunitat només tenia un membre. Més endavant s’establiria en aquest lloc un noviciat. El convent va patir els efectes de la guerra del Francès, resultant saquejat i amb la comunitat expulsada en diferents episodis. També va patir els efectes polítics del Trienni Liberal (1821-23) el que va significar més pèrdues materials.

El 1835 la comunitat fou expulsada de manera definitiva i l’Estat va cedir el convent a l’ajuntament (1843) que el va destinar a escola, també s’hi va traslladar el cementiri (entre els anys 1845-1887). El 1859 es va inaugurar l’escola municipal que va mantenir la seva activitat fins el 1879. També va acollir per un curt espai de temps una comunitat benedictina expulsada de França (1881-82), un seminari, institut d’ensenyament, caserna... fins que el 1897 els seus espais foren cedits a una comunitat franciscana, que el 1934 hi va inaugurar un col·legi seràfic. El convent franciscà fou clausurat el 1936, a causa de la guerra civil. El 1953 s’hi va fundar el Col·legi Episcopal.

Llinda amb l'escut mercedari
Dibuix de Historia de la Ilustre y Real Vila Ducal de Montblanch, Ramon Cantó, 1894