Dominics

Convent de Sant Magí de Brufaganya
< anterior Inici Catalunya Conca de Barberà Pontils següent >

Conca de Barberà

El santuari de Sant Magí de Brufaganya és dedicat a l'anacoreta que, segons la tradició, va habitar una cova d’aquest lloc on fou martiritzat i enterrat al segle III. Fins el 1204 no s'esmenta documentalment la roca de Sant Magí i al segle XIII hi havia una església, que era centre de força devoció i beneficiària de llegats. Al segle XVI, a iniciativa dels Cervelló, es restaurà el temple i s'hi organitzà una germandat, alhora que era dotat amb diverses propietats.

Sant Magí de la Brugaganya
El santuari de Sant Magí

Sant Magí
Sant Magí
Il·lustració d'un goig, del bloc "bibliogoigs"

Institut Cartogràfic de Catalunya

Els patrons del santuari de Sant Magí, els barons de la Llacuna, donaren el lloc als religiosos dominics, que s'hi establiren des del 1603 fins el 1835, l’any 1732 es va començar a bastir l’església actual, que es va inaugurar, encara que inacabada, el 1735. Fou objecte de diversos saqueigs el 1714, 1835 i 1936. Des del 1841 té funcions parroquials. Als cingles propers al convent encara hi ha uns antics ermitatges.

Sant Magí de la Brufaganya (1560?)
Catedral de Tarragona