Cel·la de Santa Maria dels Arcs

Santa Maria de Archibus / Santa Maria in Riudeazar / Santa Maria del Riu Ser

(Santa Pau, Garrotxa)

Santa Maria dels Arcs

Antiga cel·la monàstica i ara santuari, situat a llevant de Santa Pau, Garrotxa

Aquest lloc és documentat l’any 878 en un precepte on s'esmenta la cel·la de Santa Maria com una possessió de Sant Esteve de Banyoles (Pla de l'Estany). Aquell monestir l'hauria obtingut juntament amb la incorporació del monestir de Sant Julià del Mont. Aquesta cel·la torna a ser esmentada el 916.

Abans del 1118 era la parròquia de la vall de Santa Pau, torna a documentar-se el 1157 i no la trobem de nou fins el 1362. El 1427 un terratrèmol va ensorrar l'església i arran d'això la parròquia es va traslladar a la nova església de Santa Pau que era en construcció. A partir del 1441 es va procedir a la seva reconstrucció. Entre els segles XVII i XVIII es va bastir una hostatgeria al santuari, que era molt visitat. Entre el 1809 i 1814 va servir de refugi als monjos de Sant Esteve de Banyoles, amb la desamortització arriba la seva decadència. El 1936 fou incendiat moment en que es va perdre bona part del seu mobiliari, en el que hi destacava una majestat romànica.

Goigs de Santa Maria dels Arcs
El retaule major, perdut el 1936