Monestir de Santa Maria de Cerviā
< anterior Inici Catalunya Girončs Cerviā de Ter següent >

Girončs

< monestirs imprescindibles... >

L'establiment monāstic de Santa Maria de Cerviā fou fundat el 1053 pel senyor de Cerviā, Silvi Llobet, com a priorat depenent de Sant Miquel de la Clusa (Piemont)Abadia de Sant Miquel de la Clusa (Piemont)

Fundada a finals del segle X, va convertir-se en un centre influent, amb priorats que s'estenien fins llocs llunyans

Sant Miquel de la Clusa
Foto de Geobia, a Wikimedia
i amb l'aprovaciķ del bisbe Berenguer Guifred de Girona. Ben aviat va quedar sota la protecciķ dels comtes de Barcelona, que li van fer importants donacions. Els segles XIV i XV marquen el comenįament de la seva decadčncia. Al segle XVI va passar a dependre de Santa Maria de Ridaura i més tard (ja al segle XVIII) de Sant Pau del Camp. La seva histōria com a establiment monāstic va acabar el 1835, amb la desamortitzaciķ.

Santa Maria de Cerviā

Santa Maria de Cerviā (1965)