Convent de Sant Agustí de Girona

Mare de Déu del Pilar / Agustins de Girona

(Girona, Gironès)

Sant Agustí de Girona
Alçat de la façana principal del primer convent intramurs

Els agustins van arribar a Girona l'any 1584, moment en què els fou cedida l'església de la Mare de Déu del Pilar, on la comunitat procedent del convent de Torroella de Montgrí es va establir inicialment. El 1608 va començar la construcció d'un nou edifici, a l'actual plaça de la Independència, dins del recinte emmurallat.

Secció del primer convent intramurs

Aquest establiment, a causa de la seva situació en un lloc estratègic, va patir especialment els episodis bèl·lics que afectaren la ciutat de Girona, motiu pel qual, el 1673 la part nord del convent, que donava a la muralla fou cedida com a caserna. La primera església aixecada en aquest lloc era de grans dimensions, orientada en sentit nord-sud i situada on ara hi ha la plaça, la seva façana principal donava a un carrer que comunicava l’actual carrer d’Anselm Clavé amb el pont de Sant Agustí.

A començament del segle XVIII quan una part del convent s'havia convertit en caserna, l'església s'orientava en sentit est-oest i estava situada on ara hi ha els edificis que separen la plaça de l'Onyar. Durant l'ocupació francesa el lloc fou abandonat i el 1815 hom el qualifica de destruït. Una dèbil recuperació va fer perdurar el convent fins a l'exclaustració definitiva, el 1835. La part que no era en ruïna va adaptar-se com a caserna de cavalleria. El 1841 el lloc va passar a mans particulars i el solar fou parcel·lat, donant lloc a l'actual plaça de la Independència, on no hi ha cap resta visible de l'establiment religiós.

Planta del primer convent intramurs
El segon convent intramurs