Cistercenques Monestir de Santa Maria de Cadins de Girona
< anterior Inici Catalunya Gironès Girona següent >

Gironès

A l'indret del Mercadal de Girona hi havia una església dedicada a Santa Susanna de la que hom té constància des de la segona meitat del segle XI. A finals del segle XV les monges de Sant Feliu de Cadins (a l'Alt Empordà) van rebre uns terrenys al voltant d’aquella església amb la finalitat de traslladar de lloc el seu monestir a causa de les precàries condicions que tenien en el lloc d’origen, en perill de ruïna. El trasllat efectiu a Girona va tenir lloc el 1492, en el nou monestir la comunitat cistercenca utilitzava la parròquia de Santa Susanna com església monàstica.

Santa Maria de Cadins de Girona
Santa Maria de Cadins, les Bernardes de Girona

Localització del monestir de Cadins
en un plànol de Girona del 1910
Vista aèria actual del mateix indret
(Google Maps)

Aquest nou emplaçament no va impedir que la casa poc a poc caigués en decadència, que va continuar afectant una comunitat que el 1674 es trobava reduïda a dues monges, pel que van rebre suport de Vallbona de les Monges des d’on van arribar tres monges al monestir (1675). Aquell mateix any Girona va patir una invasió dels francesos, pel que les monges hagueren de refugiar-se a Barcelona. El 1762, degut a diferències entre el rector i la comunitat, aquesta decidí d’independitzar-se i aixecar una nova església, el que mostra alhora un cert bon estat econòmic del monestir. La nova església de Santa Maria de Cadins es va bastir entre el 1768 i 1770.

Santa Maria de Cadins en un plànol
esquemàtic del Mercadal de Girona
a l'època de la guerra del Francès (1809)
L'actual església de Santa Susanna

Altre cop per motius bèl·lics les monges es veieren obligades a deixar el monestir entre el 1794 i 1795, refugiant-se a Valldonzella. El segle XIX va portar més episodis problemàtics per a la comunitat, la guerra del Francès i la desamortització, que no l'afectà directament i la comunitat pogué seguir la seva vida amb certa normalitat. Durant la guerra Civil el monestir fou saquejat i arrasat, les monges hagueren de refugiar-se en una casa particular i el 1944 es traslladaren a Salt i el 1980 a Sant Medir, lloc que van deixar fa uns anys.

Sant Medir
Sant Medir