Caputxines

Monestir de l'Anunciaciˇ de Girona
< anterior Inici Catalunya GironŔs Girona segŘent >

GironŔs

Aquest establiment caputxÝ de la ciutat de Girona fou fundat a proposta d’└ngela Serafina feta des del convent de Santa Margarida de Barcelona que ja havia fundat ella mateixa anys abans. Inicialment aquella iniciativa va topar amb l’oposiciˇ del bisbat i de les altres comunitats de la ciutat, per˛ finalment, el 1609, fou acceptada, per comenšar la seva activitat s’hi van traslladar cinc monges des de Barcelona.

L'Anunciaciˇ
Anunciaciˇ de Girona

L'Anunciaciˇ
L'Anunciaciˇ. Banys Órabs
Els banys Órabs

Inicialment es van establir prop del Galligants per˛ el 1618 es van traslladar a l'indret actual, en unes cases adquirides a Josep Planes (al carrer del Llop) que inclo´en el que es coneix com “banys Órabs”, edifici medieval que fou salvat grÓcies a la pobresa de les caputxines, que readaptaren els espais preexistents sense poder edificar un monestir de nova planta. El 1637 es va poder inaugurar la nova esglÚsia.

Caputxines de Girona
Claustre de les caputxines
Imatge cedida per l'Arxiu dels Caputxins de Catalunya i Balears

Com altres comunitats, el 1710 van patir els efectes de la Guerra de Successiˇ havent d’abandonar el convent on no hi pogueren retornar fins l’any segŘent i que van trobar amb greus desperfectes. La situaciˇ es va repetir entre el 1794-96, quan es refugiaren a Matarˇ. Les adversitats continuaren desprÚs amb la Guerra de FrancŔs (1809) Ŕpoca en que van tornar a abandonar la casa.

El 1929 cediren l’˙s dels “banys Órabs”, que fins aquell moment estaven integrats al convent i que les monges utilitzaven com dependŔncies auxiliars (llenyer, bugaderia...). Entre el 1936-39 es van tornar a veure obligades a deixar el monestir, el que provocÓ la pŔrdua parcial de l’arxiu entre altres desperfectes de menor importÓncia.

Els banys Órabs, fins el 1929 ocupats pel convent

Puig i Cadafalch a Els Banys de Girona... (1913-14)