Dominics Convent de Sant Domènec de Girona
< anterior Inici Catalunya Gironès Girona següent >

< monestirs imprescindibles... >

El convent dels dominicans de Girona es va fundar l’any 1253 a l’exterior del recinte de muralles que protegia la ciutat. Més endavant, quan es va ampliar aquell clos murallat, el convent va quedar inclòs dintre de la ciutat. Els impulsors de la fundació foren el bisbe de Girona, Berenguer de Castellbisbal (també dominicà) i fra Arnau de Segarra, provincial de l’orde.

Sant Domènec de Girona

Façana de l'església
Portal de l'església

El finançament per aixecar les construccions monàstiques va venir de les aportacions econòmiques de Pere d’Ordis, Jaume I, entre d’altres. L’església fou consagrada el 1338 i es va dedicar a l’Anunciació. Des d’aquí es fundaren les cases de Castelló d’Empúries (1317) i Peralada (1578). Ja en el segle XIX va patir els efectes de la Guerra del Francès i de la desamortització, que va tancar definitivament l’establiment religiós, passant a ésser utilitzar com a caserna. Actualment és seu de la Universitat de Girona.

Portal de l'església de Sant Domènec

Caserna a la nau de l'església

Es conserva l’església, de nau única, amb capelles laterals entre els contraforts, un bell exemple de l’arquitectura gòtica a Catalunya. El claustre principal és de grans dimensions i ara s’ha restaurat de les destrosses patides durant el setge de 1809. Posteriorment, durant els segles XVI i XVIII es va sobrealçar amb una galeria superior. Al sud s’hauria aixecat un segon claustre, més petit, possiblement romànic, però no es disposa d’informació.

L'absis de Sant Domènec

Claustre de Sant Domènec