Convent de Sant Josep de Girona

Carmelites Descalços de Girona / Josepets de Girona

(Girona, Gironès)

Sant Josep de Girona
El convent de Sant Josep de Girona

La fundació d'aquesta casa fou impulsada amb la participació de fra Joan de Jesús Roca, qui va atendre la petició formulada en aquest sentit per Jaume Caçador, bisbe de Girona. El 1591 els primers descalços van prendre possessió del nou convent, que es va dedicar a Sant Josep. Mentre es bastia l'església conventual es va aixecar transitòriament una primera capella.

El claustre

La provisionalitat es va allargar fins que es van enllestir les obres del nou convent, començat el 1620 i acabat el 1631, quan es va consagrar l'església. La casa va patir els efectes del setge de 1694, quan unes bombes van malmetre la teulada de l'església. Durant la guerra del Francès va quedar molt afectat, en el Trienni Liberal va tornar a quedar temporalment sense comunitat, va passar a mans privades, però encara es va poder recuperar. La comunitat va haver d'abandonar definitivament aquest establiment el 1835. L'edifici es va reaprofitar evitant la destrucció, el 1843 fou ocupat per oficines de l'administració, el 1861 va passar a Hisenda, s'eliminà l'escalinata que pujava fins a l'església, elevada respecte a la plaça i es va fer una balconada on abans hi havia la porta d'entrada del temple. Hisenda va abandonar l'indret el 1961 i actualment el convent dels Josepets és la seu de l'Arxiu Històric de Girona.