Comunitat de Santa Margarida de Viver

Sant Cebrià de Cabrera / Sancti Cipriani

(Cabrera de Mar, Maresme)

Santa Margarida de Viver
Detall de Cabrera de Mataró (1920)
Instituto Geográfico y Estadístico

La desapareguda capella de Santa Margarida era coneguda antigament amb el nom de Sant Cebrià. El seu origen és força antic, es va bastir en època paleocristiana sobre les restes d'una antiga vil·la romana. L'església, però, no es troba documentada fins al 1025, quan s'esmenta amb l'advocació de Sant Cebrià.

La capella, abans de la seva destrucció

Més endavant l'indret fou ocupat per una comunitat de donades, de la que hom té notícies a partir del 1294 i fins al 1310. Segurament l'arribada de la comunitat va comportar la modificació arquitectònica de la capella i també el canvi d'advocació, més endavant seria coneguda amb la de Santa Margarida. Hom té coneixement d'un conflicte ocorregut en el si de la comunitat quan la seva superiora, Arsenda, fou acusada l'any 1304 de malversar béns de la casa, fet que encara va tenir conseqüències el 1310. El 1436 un ciutadà de Sant Genís de Vilassar va emportar-se un esclau que hi havia com a guarda de la capella, el que deixa entendre que llavors ja no hi havia cap comunitat. La capella es va enderrocar l'any 1950.