Caputxins

Convent de Caputxins de Mataró (L'Esperança)
< anterior Inici Catalunya Maresme Mataró següent >

Maresme

El 1587 la ciutat de Mataró va oferir als caputxins l'ermita de la Mare de Déu de l'Esperança i va demanar autorització pel seu establiment; malgrat això, l'oposició dels franciscans va impedir que es formalitzés l’assentament. No fou fins el 1607 que es va poder fer efectiva aquella cessió; una butlla del papa Pau V va conformar la donació de l’ermita als caputxins. La manca d’aigua va retardar encara més l’arribada dels frares i no fou fins el 1611 que es va poder prendre possessió del lloc, on hi van aixecar unes cel·les pel seu aixopluc.

Caputxins de Mataró
El convent de Mataró amb la capella de l'Esperança al fons

El 1617 els foren donats uns terrenys a tocar del convent i el mateix any es va posar la primera pedra d’una nova construcció més espaiosa, l'església es va consagrar el 1620. Amb la nova construcció l'antiga capella va quedar inclosa dins el perímetre del convent i això dificultava l'accés de la població a la Mare de Déu de l’Esperança, objecte de molta devoció. Per a solucionar-ho la comunitat va optar per enderrocar la capella amb el que va aconseguir una forta oposició popular. Això es va afegir a les discrepàncies que ja existien des de la fundació del convent sobre la utilització de l'aigua entre el cenobi i la ciutat. El convent encara es va ampliar més l’any 1655.

Caputxins de Mataró
El convent de Mataró en el mapa titulat
 Provincia Cataloniae cum confinijs (1649)
Institut Cartogràfic de Catalunya

El 1817 els caputxins van aconseguir permís per establir un cementiri en els seus terrenys, tant pels frares del convent com per la gent que ho demanés. Durant el Trienni Liberal (1820-23) el convent fou clausurat i enderrocat. Quan hi van retornar, van poder reedificar el convent però fou clausurat definitivament el 1835 i incendiat. El 1846 s’acabà d’enderrocar el poc que quedava de l’antic edifici, en el seu lloc es va ampliar el Cementiri dels Caputxins i actualment també s’hi aixeca la parròquia de l’Esperança.

Caputxins de Mataró
L'actual església de l'Esperança