Comunitat de Santa Anastàsia de Premià

Santa Anna de Premià

(Premià de Dalt, Maresme)

Santa Anastàsia de Premià
Abans, Santa Anastàsia de Premià

L’actual capella de Santa Anna o Santa Anna del Tió és la successora de l’antiga església de Santa Anastàsia, documentada des del 987 amb motiu d’una donació. En aquest lloc entre els segles XIV i XV hi consta l’existència d’una comunitat de donats.

En un capbreu datat entre 1354 i 1356 s’esmenta la deodata Benvinguda, de la capella de Santa Anastàsia. Més endavant, el 1371, un donat i donades de la casa de Santa Anastàsia de Premià participen en la compra d’un terreny a Vilassar. El darrer document, datat el 1446, fa referència a l’obertura d’un pas entre la capella i la casa on habitava un donat. A partir de 1513 s’esmenta ja aquest lloc amb l’advocació de Santa Anna, nom que encara perviu tot i que el lloc va quedar molt afectat durant la guerra Civil i va perdre el culte, passant a mans de particulars i convertit en habitatge, on encara es conserva bona part de la construcció preromàmica.